Connect with us

Turistické články

Prvý krát do Álp? Slovinsko si zamiluješ

Publikovaný

on

Ak si sa na motorke zatiaľ ďaleko neodvážil, alebo si túto krajinu ešte nenavštívil, ako motorkár ju musíš vidieť. Krásna príroda, úžasné cesty, priateľskí ľudia a ešte oveľa viac. Skvelá destinácia už aj na predĺžený víkend.

Prečo by si mal zavítať do tejto maličkej krajiny? Veď Alpy sú aj v Rakúsku, Dolomiti sú krajšie, mohol by si namietať, alebo dokonca – Rumunsko je lacnejšie. Každá z menovaných krajín má svoje pozitíva. V čom je Slovinsko výnimočné? Slovinci sú vzdelaný národ a dohovoríš sa prakticky kdekoľvek. Majú obrovský vzťah k prírode, čo je cítiť na každom kroku. Ak máš hlboko do vrecka, určite sa potešíš, pretože cenami je krajina veľmi blízka Slovensku. Kvalitou skôr k svojim talianskym, či rakúskym susedom. A čo je super, je blízko. Pozrime sa teda na pár ciest, ktoré sa oplatí vidieť. Prejdeme aj pár zastávok. Celá krajina je krásna, my sa v tomto článku pozrieme hlavne na jej západnú hornatú časť.

Julské Alpy

Ak sa nebojíš pretrpieť nejaký presun po diaľnici, môžeš byť za približne 4 hodiny z Bratislavy v rakúskom Villachu, kde doslova prebehneš cez kopec a si tam. Ocitneš sa v dedinke Podkoren, ktorá leží na úpätí Julských Álp. Odtiaľ sa vieme dostať na 3 strany. Slovinsko je malé a netreba sa báť prejsť po nejakej ceste viac krát. Majme toto miesto ako východiskový bod nášho spoločného výletu. Celé Slovinsko, ako všetky alpské krajiny, má skvelý asfalt, na ktorom je radosť jazdiť. Pozrime sa na nejaké zaujímavé miesta, kde sa oplatí zastaviť.

Mangart

Ide o kopec v na západnom okraji krajiny. Výborná správa je, že sa dá hore dostať na motorke až do výšky cca 1900 metrov. Výhľady na okolitú krajinu aj skalný masív stojí zato. V lete sa dá v tej výške aj príjemne schladiť. Do tejto časti sa dostaneme obchádzkou cez Taliansko, kde každý ocení výbornú lacnú kávu. Ide o cestu s označením SS54, ktorá vedie od hraníc cez Taliansko späť do Slovinska. Hneď za hranicami je potom odbočka, ktorá vedie do sedla pod Mangartom. Cesta je spoplatnená, ale už sa mi pár krát stalo, že bol priechod jednoducho otvorený. Tu sa môžeme zastaviť na miestnej chate, ktorá je tu hlavne pre turistov. Pri malej prechádzke môžeme dokonca pohľadom nazrieť na oblasť v Taliansku, cez ktorú sme prechádzali.

Sedlo pod Mangartom

Vršič a prameň rieky Soča

Ide o ďalší kopec, na ktorý sa dostaneme odbočkou z Krajinskej Gory, ktorá sa nachádza pár kilometrov od Podkorenu. Tento krát ide o horský priechod, je to zadarmo, takže bude večer na pivo. Cesta je zo severnej strany relatívne nepohodlná, je tu veľa strmých 180 stupňových zákrut, ktoré sú navyše pokryté dlažobnými kockami. Povieš si, že mňam, ale po zastávke na vrchu nebudeš ľutovať vďaka prostrediu, navyše od vrcholu smerom dole si užiješ relatívne prázdnu cestu. Dlažbu si už cestári našťastie ušetrili, stále sú tu prudké 180 stupňové zákruty, ktoré sú však o niečom úplne inom, ako cestou hore. Neskôr sa cesta zrýchli a budeš si užívať rýchle zákruty popri rieke Soča. Úsmev od ucha k uchu je zaručený, pretože okrem svojej motorky budeš počuť len zvuky lesa a žblnkajúci potok. Hovoríme o ceste číslo 206, ktorá sa napája na cestu 203, ktorá vedie z Mangartu.

Chata pod Vršičom

Bled a Bohijnské jazero

Tretí smer, ktorým sa môžeme vydať je smerom na východ. Cesta povedie údoliami a predhorím, tento krát to bude v zmysle svižnejšej jazdy. Tu už nejaká ostrá zákruta, kde to skopneš na 1ku zrejme nehrozí. Bude viac prejazdov dedinami, ale určite to nebude nuda. Prvá zastávka, ktorá patrí skôr k turisticky rušnejším, je mestečko Bled. Dá sa tu okúpať na jednej z pláží, vybehnúť na hrad, alebo využiť komfort jedného z mnohých hotelov. Určite to stojí za zastávku. Pokiaľ nebudeš mať fotku kostolíka na ostrove, ako keby si ani nebol v Slovinsku.

Bledské jazero z neďalekej vyhliadky

Ak máš radšej pokoj a menej ľudí, určite si sprav dlhšiu zastávku na Bohinjskom jazere. Ide o najväčšie jazero v krajine. Neviem ako je to možné, ale nie je tak zasiahnuté turizmom a pritom ide o jednu z najkrajších oblastí. Jazero sa nachádza v slepej doline obklopenej vysokými horami. Veľmi odporúčam reštauráciu Kramar, ktorá sa nachádza rovno pri jazere vedľa parkoviska. Výborné jedlo a domácka atmosféra, skrátka im tam ide karta. Hneď vedľa je pláž, môžeš sa okúpať v krištáľovo čistej vode. Na druhej strane, 4* hotel a jeho reštaurácia môžu byť veľkým sklamaním. Toto miesto ma už prvý krát úplne dostalo, verím, že sa zapáči aj tebe.

Bohinjské jazero z východnej strany

Kam ďalej? Čo ešte môžeš vidieť a zažiť?

Cesta z Mangartu a Vršiča pokračuje popri rieke Soča až na Juh do Novej Gorice. Skvelé vozenie a tá príroda. Belasá rieka, super cesty, a kde zastavíš, tam bude zrejme nablízku nejaký vodopád.

Ak máš rád adrenalín, chalani zo Slovenska majú v letnej sezóne základňu v meste Bovec, odkliaľ ťa zoberú na rafting a canyoning. V tejto oblasti je aj veľa lanoviek, môžeš sa vyviezť na nejaký kopec a ak si trúfaš, vyskúšať napríklad zipline, alebo tandemový let na paraglide. Na svoje si prídu turisti, horolezci, alebo sa môžeš len tak schladiť v nejakej rieke, alebo jazere. Je tu hromada hradov a jaskýň.

Ak budeš chcieť zmenu a hory vymeniť za more, zastav sa v mestečku Piran, ktoré sa nachádza na juhozápade krajiny. Nevedie tam nejaká motorkársky zaujímavá cesta, ale popoludní byť v 2000 metroch nad morom na motorke a večer sa kúpať v mori, to je príjemné spestrenie. Určite stojí zato aj cesta číslo 102 medzi Tolminom a Logatekom.

Slovinsko stojí zato navštíviť. Ide o krásnu, bezpečnú a priateľskú krajinu, ktorá je len na skok zo Slovenska. Nebudeš ľutovať.

1 komentár

1 komentár

  1. Palika

    16. februára 2023 at 12:12

    Výborný článok, perfektne fotky, ďakujem. Vždy som cez Slovinsko len prebehol k moru alebo smerom do Talianska na dialnici, ale raz tá bola zatvorená a obchádzková trasa stála za to. Bled a Bohinskoje jazero nevynechajte ani za svet!

Komentuj článok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Advertisement

Najčítanejšie

Partneri