Connect with us
BMW GS Prehadzovač

Odpoveď na: Máte predstavu, aká je dlhá brzdná dráha?

Domov Diskusné Fóra Motoporadňa Máte predstavu, aká je dlhá brzdná dráha? Odpoveď na: Máte predstavu, aká je dlhá brzdná dráha?

milan3232
Účastník (Participant)

Vazeni, brazdna draha sa samozrejme predlzuje, cim je dopr. prostr. tazsi.

Pr:

* prazdny vlak/ plno nalozeny vlak,

* prazdny autobus/ plny autobus,

* auto s jednym vodicom/ plne obsadene auto,

* prazdny nakladak/ plny nakladak,

* moto s jednym jazdcom/ moto s 2, prip. s batozinou.

To je fakt. Preco?

Pri ratani brzdnej drahy uvazujeme s max. brzdnym ucinkom, ktory je na hranici smyku kolesa. To znamena, ze ak stlacim viacej brzdu, kolesa sa zablokuju a nasleduje smyk, kedy vozidlo spomaluje pomalsie, ako na hranici smyku kolesa. Naozaj si niekto mysli, ze pneu sa defornuje az tolko pri plnom zatazeni, aby bola stycna plocha napr. dvojnasobna? Ista deformacia tam samozrejme je, ale ta je ZANEDBATELNA! Dalsia velicina, ktora jasne povie, ze brzdna draha bude dlhsia je kineticka energia, ktora stupa so zvysujucou sa hmotnostou vozidla ako celku. Vsetky ostatne vstupy su rovnake! Nechce sa mi to tu vsetko zdovodnovat matematicky, z praxe to vsetci pozname.

Prejazd zakruty tiez neobstoji, lebo nie ste kompaktna hmota (vodic, spolujazdec a batozina). Ste oddeleni vzduchovymi medzerami a co je najhlavnejsie, posuvate idealne ulozene tazisko niekde uplne inam, preto sa moto chova inak ako ked jazdite sami.

yagiza myslel som, ze to bude C, alebo D. Ale typoval som C. Otazka, aky druh cesty sme mali porovnavat s jazdou po lade 😁

Viete o tom, ze pri rychlosti viac ako 250 km/ h hnacia pneu aj pocas priamej jazdy preklzava? Pri 300 km/h to je vraj az 17% – Motorradmagazin pri teste Kawy 1400 – aj preto maju tieto stroje problem s zivotnostou pneu.

Pekny den.

Partneri