Connect with us

Odpoveď na: Suzuki Dr Big alebo Yamaha Tenere

Domov Diskusné Fóra Motoporadňa Suzuki Dr Big alebo Yamaha Tenere Odpoveď na: Suzuki Dr Big alebo Yamaha Tenere

Marek750
Účastník (Participant)

Mám Supertenéré 9 rokov a niečo už máme za sebou.Yamaha má hmotnosť 195kg -Big 194kg a výkon 51KW t.j. 70koníkov (vo svojom čase najvýkonnejšie dvojválcové enduro) proti 37KW- 50koníkov Biga.Paralelný dvojválec XTZ pekne ťahá z 2000 otáčok t.j. na 5.stupeň sa dá ísť 40km/h kým DR-Big nemá rád nízke otáčky do 3500 a treba si ich strážiť.Čo sa týka údržby na DR treba každých 6000km kontrolovať a španovať reťaz vyvažovacích hriadelí a asi po 12 000 km nastavovať ventily.U XTZ stačí nastaviť ventily po 42 000km a to je všetko.Slabým miestom XTZ bol do roku 94 prehrievajúci sa reglér ,ktorý nemal žiadne chl.rebrá .Ja som pred 8 rokmi namontoval novší typ a doteraz funguje .Motor bez problémov najazdí 100 000km (XTZ zo Sobraniec) a stále pekne šlape bez pazvukov či dymu. DR je náchylné na poškodenie vačiek (treba často kontrolovať olej) a jednoválec má asi polovičnú životnosť proti dvoj a viacválcom.Na Supertenéré je širšia kapotáž a motor nevibruje tak ako jednobuch takže je pohodlnejšia na cestovanie , podvozok je proti iným endurám tvrdší ale motorka je stabilná i vo vysokých rýchlostiach keďže XTZ dosahuje 200km/h.Staršieho Biga sa oplatí kúpiť len po celkovej GO u XTZ treba pozrieť dobíjanie a ako u všetkých motoriek na starobu odchádzajú gumové diely.Cena XTZ bude asi vyššia ale má vyšší výkon i životnosť 🙂

Partneri