Motoporadňa

Je Váš motocykel dobre zabezpečený?

Publikovaný

on

Používate zámok, alebo reťaz na zabezpečenie motocykla? Ste spokojný? Je reťaz z tvrdenej ocele, ktorú zlodej neprepíli pod minutú ? dve a za ten čas upúta pozornosť? A za ako rýchlo zdolá zamykaciu časť reťaze? Minúta, dve – tri? Ak Vám poviem, že je technika, ktorá zdolá zámok za dve sekundy, čo Vy na to? Keď som prvýkrát zakopla o túto techniku otvárania zámkov, bola som v nemom úžase, prekvapená, v šoku a keď šok pominul nastúpil hnev. Možno aj Vy budete pociťovať podobné dojmy, tak ak ich neznášate práve najlepšie, tento článok radšej nečítajte.

Názov techniky a grafické veci sú vynechané.

Ak sa Vaša reťaz alebo zámok otvárajú jedným z kľúčov, ktoré sú na obrázku, Váš zámok je pravdepodobne jeden z tých, čo sa dá zdolať za dve sekundy. Asi 80-90% týchto zámkov sa dá touto technikou otvoriť. Táto technika si nevyžaduje takmer žiadnu zručnosť a špeciálne pomôcky. Technika je tichá, čistá, rýchla a hlavne účinná.

O túto techniku som zakopla úplne náhodne, keď som surfovala net a hľadala najbezpečnejšie zámky. Najprv som jej nevenovala pozornosť: jasné, že do dvoch sekúnd, bez hluku a poškodenia, a minimálna zručnosť. Nedalo mi to a na stránku som sa vrátila. Domáca úloha zmenila smer: z bezpečnosti zámkov sa zmenila na rýchle otváranie zámkov. Po pol hodine som bola v šoku. Najprv to bolo z rýchlosti, účinnosti a tichosti techniky a potom to bolo tým, že táto technika je podrobne na nete opísaná aj s obrázkami. Nedalo mi to, a tak som sa rozhodla, že techniku otestujem. Kamaráť je zámočník a nedokáže len vysekať pekné kľúče, ale dokáže aj otvoriť rýchlo dvere, keď som sa párkrát vymkla. Volám mu, či je doma. Je. Oznámim mu, že musím s ním hneď hovoriť. Nie po telefóne. Vytlačím obrázok kľúča a idem k nemu.

Podávam mu obrázok so slovami, že taký kľúč potrebujem. Pozrie naň, potom na mňa, znova na obrázok a podá mi ho nazad so slovami: ?Je veľmi pekné, že sa zamýšľaš na kariérou, ale myslíš, že zlodejina je ten správny smer??  Ako vie na čo to je?

?Neprišla si za mnou s ničím novým, táto technika sa používa už pekných pár rokov. Ak mi sľúbiš, že to nezneužiješ a nebudeš sa tomu venovať, ukážem ti ako to funguje.? Usmeje sa, žmurkne a ideme do dielne.

V dielni vybrúsi za pár minúť kľúč ako bol na obrázku. Potom povie: ?Tvoj obrázok tam má ešte toto, a s tým by si to otvorila len veľmi ťažko, veľkosť zbrúsenia tejto časti je tiež individuálna podľa jedinca.? Vezme zámok a vsunie doň kľúč, o par sekúnd zámok vydá zvuk a ? je otvorený. Skúšam to aj ja najprv pomaly s inštrukciami, potom sama. Funguje to! Skúšam to na viacerých zámkoch a naozaj to funguje. Nechápem aké je to ľahké. Chce to trochu cviku a citu. Dozvedám sa, že drahé zámky sa dajú ľahšie zdolať, vďaka ich dokonalosti, ktorá pracuje lepšie s touto technikou. Takto sa dajú zdolať len zámky na ploché kľúče. Tie ktoré majú okrúhle kľúče sa touto technikou zdolať nedajú.

Technológia ide vždy vpred. Zlodeji sú o krok vpredu. Kúpia si zámok a pracujú na rýchlom tichom otvorení. Až keď sa táto technika dostane do rúk výrobcov bezpečnostných zámkov, môžu začať pracovať na vylepšení bezpečnostných zariadení.

Zakopla som ešte o jednu techniku otvárania zámkov. Jedná sa o kotúčové zámky a U-lock, alebo D-lock zámky. Z obrázkov vidíte, že sa dajú otvoriť jednoducho pomocou pera. V Anglicku boli všetky zámky, ktoré sa dali takto otvoriť z trhu pred dvomi rokmi stiahnuté, ale ak niekto vlastníte starší zámok, bolo by najlepšie ho vymeniť.

yagiza

27 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version