Turistické články

Nordkapp tour 2010 (deň 1. až 4.)

Publikovaný

on

Paľo spolu so Slavom sú na ceste na Nordkapp už viac ako štyri dni a zo svojej plánovanej trasy už ukrojili viac ako 2 000 km, a momentálne sa nachádzajú niekde v Rusku. Cesta zatiaľ prebieha bez väčších problémov a z každého dňa posielajú krátke správy spolu s fotkami.

1. deň Senec (SK) – Warszava (PL) 660 km
Vyštartovali sme skoro ráno do slnečného počasia. Už po poľských hraniciach začal dážď, ku ktorému sa pridal silný vietor a neskôr hmla. Vo Varšave sme strávili cez hodinu a pol v dopravnej zápche. Kvôli časovej strate volíme miesto na spanie za poľským hlavným mestom. Keďže zem je od dažďa a povodní premočená, tak volíme neďaleký motel. Zajtra nás čaká ešte Litva.

2. deň Warzsava (PL) – Daugauvpils (LV) 570 km
Od rána je zamračené, ale našťastie neprší. Volíme rýchly presun na hranice s Litvou. Litva je pekná s množstvom bocianov, ktoré letia nízko nad zemou. Cesty sú krásne, ale občas sa nájde úsek, ktorý je veľmi rozbitý. Pri hraniciach je veľa odpočívadiel s internetom, čo ma príjemne prekvapilo. Prešli sme za hranicu s Lotyšskom a rozložili stany pri malom domčeku. S domácim sme sa skamarátili a ukázal nám aj svoju Jawu 350. Zajtra chceme ísť cez Estónsko až po hranicu s Ruskom.

3. deň Daugaupils (LT) – Čudské jazero (EST) 470 km
Začíname spoznávať Lotyšsko a čaká nás oproti včerajšej Litve sklamanie. Chudoba, bodrel a rozbité cesty. Prichádzame do Estónska a všetko sa rapídne mení k lepšiemu. Táto krajina na nás urobila veľký dojem. V meste Tartu meníme euro za ruble a ideme ďalej na sever. Počasie sa lepší a teploty začínajú rásť. Na ceste míňame Čudské jazero, kde končíme dnešný deň. Stanujeme blízko vody a tak sa skúšame opláchnuť v tejto ľadovej vode. Zajtra nás čaká hranica s Ruskom.

4. deň Čudské jazero (EST) – 100 km za Petrohradom (RUS)
Na hranici s Ruskom sme strávili „iba“ dve a pol hodiny. Vybavili sme poistenie tzv. „zelenú kartu“ a vyrážame do vnútrozemia Ruska. Asi o kilometer chytali turistov policajti a kontrolovali poistenie. S dobrým pocitom, že sme ušetrili ideme ďalej. O 10 km nás opäť zastavujú policajti, pretože pri predbiehaní dymiace Lady sme prešli cez plnú čiaru. Od každého chcú 150 Eur. Po dlhom hádaní odchádzame o 30 Eur ľahší, no zato s dokladmi. Cesty v Rusku sú v dezolátnom stave s dierami veľkosti prilby. Vodiči sú arogantní a nič neobyčajné tu nie je, keď vás pri 120 km/h predbieha kamión. Míňame Petrohrad a 100 km za ním staviame stany na lúke pri tabuli s nápisom: „Pozor tadiaľto vedie plyn“. Dnes nás už nič v tejto krajine neprekvapí a tak radšej ideme späť.

Nordkapp tour 2010 (deň 1. až 4.)

9 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version