Turistické články

Pamírska Diaľnica

Publikovaný

on

Pamírska Diaľnica (alebo aj Pamírsky Trakt) je cesta vedúca cez pohorie Pamír v strednej Ázii. Je označovaná aj ako M-41 podľa jej časti vedúcej územím Tadžikistanu. Je známa ako cesta s druhým najvyšším prevýšením na svete (4655 metrov). Bola zaradená ako ?Európska cesta? (European route) s číslom E008 medzi Dushanbe a Murgabom (nie medzi Murgabom a Oshom, kde diaľnica končí). Tadžikistan má ?Európske cesty? od roku 2001, keď sa stal členom UNECE (United Nations Economic Commission for Europe ? Ekonomická Komisia Spojených Národov pre Európu).

Cesta je označovaná ako diaľnica aj napriek tomu, že má spevnený povrch len v určitých úsekoch a údržbu skoro nijakú. Je v mnohých úsekoch ťažko poškodená zosuvmi pôdy, zemetraseniami a lavínami. Je to však jediná cesta cez zložitý terén akým je Pamírske pohorie. Slúži ako hlavná cesta Tadžikistanu. Cesta sa používa už storočia, pretože je iba málo miest, ktorými sa dá Pamír prejsť a v minulosti slúžila ako časť Hodvábnej cesty.

Diaľnica začína na východe Mazari Sharifu v severnom Afganistane a smeruje severne do Uzbekistanu. Pred vstupom do Uzbekistanu sa otočí na východ a pretne hranicu s Tadžikistanom cez ktorý prechádza po celej dĺžke (pretína rieky Kafirnigan, Vakhsh a Bartang), pričom na konci sa stočí na sever. Prekoná prevýšenie 4655 metrov na Ak-Baital passe a okolo jazera Kara-Kul vchádza do Kyrgyzstanu, kde končí v meste Osh. Vzdialenosť medzi mestami Murgab a Osh je 417 kilometrov.

Cesta je obľúbená u expedícií, výprav a dobrodruhov, čomu prispieva aj priateľské vystupovanie a pohostinnosť miestneho obyvateľstva.

Viac informácií nájdete na stránke [linka].

Pamírska Diaľnica

Pamírska Diaľnica

21 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version