Testy a recenzie

Skúška ohňom – Sonim XP3 QUEST

Publikovaný

on

Mať mobilný telefón je v dnešnej dobe už vec, bez ktorej sa len málo ľudí zaobíde. Inak povedané, bez mobilu snáď ani nežiješ. Medzi mladými je ešte trend, že kto má lepšie funkcie, tak ten je lepší. Ale čo tak hodiť jeho telefón s tými „superfunkciami“ o zem, do vody, alebo do blata? Dá sa povedať, že zrazu už taký dobrý nie je! Darí sa vám rozbiť telefón ako keby na objednávku? Riešenie existuje a práve na takéto prípady sa zameral americký výrobca Sonim Technologies.

Do redakcie sme dostali na test odolnosti model XP3 QUEST, ktorý je momentálne top produktom od značky SONIM. Čo sa pod týmto názvom ukrýva? Nezmar! Telefón, ktorý je skonštruovaný tak, aby vydržal extrémne podmienky, ako nárazy, vodu, jemný prach, vysoké a nízke teploty. Zdá sa vám to málo? Klávesnica je testovaná 500 000 stlačeniami, displej je odolný voči poškriabaniu vďaka ochrannému krytu, vydrží pády na betón z dvoch metrov, vibrácie do preťaženia 23G, vodotesný do jedného metra po dobu 30 minút, pracuje pri teplotách od -20°C až do +55°C a neprepustí ani tie najmenšie mikročastice. A to nie je všetko, výrobca vybavil telefón množstvom funkcií, ako je 2 megapixelový odolný fotoaparát s rozlíšením až 1600 x 1200 s bleskom, extra výkonný reproduktor, batériu s dlhou životnosťou (až 1500 hodín v pohotovostnom režime – viac, ako 2 mesiace, alebo 18 hodín hovoru), podporu internetu a dokonca GPS navigáciu! Nakoniec to poistili ešte certifikátom IP67 a MIL-810F a trojročnou zárukou s tým, že pri výmene sa vám do rúk dostane úplne nový kus.

Vonkajšia konštrukcia
Celý telefón je skonštruovaný tak, aby vydržal a hlavne prežil naše ľudské chyby. Všetky kritické miesta majú zvýšenú ochranu pogumovaným obalom, sklo a celý obal je z tvrdeného plastu a zadný kryt je dokonca uchytený na dve skrutky. Farebné prevedenie je svetlo žlté, takže ho ľahko nájdeme v blate, alebo napríklad v snehu. Tlačidlá sú vysunuté a manipulácia aj v motorkárskych rukaviciach je jednoduchá…

Celý test si môžete prečítať v Motomagazíne č.: 3/2010, ktorý je už v predaji.

Text: Števo Hvizdák, foto: Vlado Brniak

Sonim XP3 QUEST
Technické údaje:

Rozmery: 119 mm x 56 mm x 25 mm
Hmotnosť: 170 g
Displej: 176 x 220, 64 000 farieb
Fotoaparát: 2 MG pixel s bleskom
Batéria: Li-Ion, 1 850 mAh
Pohotovostný režim: 1 500 h
Doba používania: 18 h
Procesor: ARM-9, Philips Nexperia 5 210 platform
Pásma: EDGE tri-band 900, 1800, 1900 Mhz
Užívateľská pamäť: 10MB, podpora microSD do 2GB
Vyzváňanie: Polyfonické, MP3
Slúchadlový port: 2.5 mm
Nabíjací a synchronizačný port: mini USB
Bezdrôtová technológia: Bluetooth 2.0
Vodotesnosť: Plne vodotesný do 1 m po dobu 30 min.
Nárazuvzdornosť: Nárazy a vibrácie do 23G, pády na betón z 2 metrov
Nabíjacia doba: 6 h
Cena: 345 Eur bez DPH
Zariadenie SONIM na test zapožičal autorizovaný predajca: Geoteam spol. s r.o. Bratislava

Všetko o tomto zariadení nájdete na www.sonim.sk [linka]

Sonim XP3 QUEST

25 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version