Turistické články

Tip na výlet – Šútovský vodopád

Publikovaný

on

Šútovský vodopád sa nachádza vo výške 830 m. n. m. v Krivánskej Malej Fatre v prírodnej pamiatke Šútovská epigenéza asi 4 km severne od obce Šútovo. Je to najvyšší vodopád v Malej Fatre má celkovú výšku 38 metrov. Vznikol následkom vyzdvihnutia pohoria a poklesu Turčianskej kotliny. Vodopád sa nachádza na predpokladanej geologickej hranici medzi granitmi a granodioritmi. Samotné podložie je tvorené autometamorfovanými granodioritmi. Šútovský vodopád je napájaný vodami Šutovského potoka, ktorý pramení v zaujímavom skalnom útvare Mojžišove pramene, na ktoré sa dá tiež dostať po turistických značkách a dostanete sa k nemu za ďalšiu hodinku od informačnej tabule. Pramene vyvierajú pod Hromovým v nadmorskej výške 1 250 m. n. m. a sú zaujímavé tým, že vytekajú priamo z kolmej steny tohto vrchu. Pramene nie sú ovplyvňované poveternostnými podmienkami, takžemajú aj v čase sucha dostatok vody. Priamo nad vodopádom má potok šírku 2,5 metra.

Ako sa tam dostanete: Samotná obec Šútovo, kde pramení Šútovský potok, stojí na ceste medzi Martinom a Ružomberkom. Chodník je dobre prístupný, udržiavaný, s miernym stúpaním, takže trasu zvládnete kľudným tempom za hodinku. Za parkoviskom na začiatku chodníka je (samozrejme) značka zákazu vjazdu s výnimkou návštev chaty. Ak si však chcete naplno vychutnať okolitú scenériu, odporúčam motorku nechať hneď na dolnom parkovisku (ako som to urobil aj ja) a prejsť sa slabé 4 kilometre pešo.

Atrakcie: V Šútovskej doline je vybudovaná Chata Vodopád, ku ktorej sa môžete dostať po asfaltovej ceste, alebo tí odvážnejší môžu prejsť po rebríku. Ani túto atrakciu som si samozrejme nenechal ujsť a mal by si to vyskúšať každý motorkár, ktorý chce na vlastnej koži zažiť, ako sa asi cíti ľadvinka niekde v alpách, dolomitoch, alebo aspoň na šturci, či babe, keď nemá šancu bezpečne ovplyvniť prudké zmeny polohy ?pôdy pod nohami?. Keď si k tomu predstavíte iných turistov na opačnom konci rebríka (a to nemusia byť ani škodoradostní a nerozhúpavajú vás schválne), tak je o zábavu postarané. MartineR

Tip na výlet – Šútovský vodopád

12 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version