Podujatia

Velor-X-trike bol predstavený v svetovej premiére na výstave Motosalon v Brne

Publikovaný

on

Koženka bola nahradená laminátom
Vynález bratov Stránskych – malá, koženkou potiahnutá trojkolka Velorex, bola pôvodne určená prevažne pre invalidov. Údajne ide o jediné vozidlo s koženkovou karosériou, ktoré bolo homologované pre cestnú premávku.
60 rokov po predstavení pôvodného Velorexu na výstave Motosalon 2010 v Brne sme mali možnosť vidieť jeho nástupcu Velor-X-Trike. Tento však má so svojím predchodcom spoločné iba niektoré základné črty, ako motocyklový motor umiestnený vzadu, dvojmiestnu kabínu alebo typickú splývajúcu zadnú časť. Rám strechy už nezakrýva karoséria vyrobená z koženky, ale laminát, i keď podľa slov výrobcu z októbra minulého roku mala zostať v základnej výbave odnímateľná plátená, alebo koženková strecha a laminátová, resp. karbónová pevná strecha mala „zdobiť“ len vyššie modely. Interiér tohoto každopádne zaujímavého stroja obsahuje okrem iného, športové anatomické sedadlá so štvorbodovými bezpečnostnými pásmi, rádio i DVD prehrávač. Bočné dvere sa vyklápajú smerom hore podobne, ako v autách značky Lamborghini.

Motor z Jawy je už minulosťou
V prototype vystavenom na motosalóne je použitý moderný zážihový štvorvalec pochádzajúci z Hondy CB 1300, ktorý v budúcnosti majú doplniť v lacnejších verziách motory s objemom 0,7, resp. 1,0 l. V ponuke tiež má byť model „Racing“ vybavený odľahčeným rámom, upraveným podvozkom a motorom o výkone 147 kW (200 k). Keď už sme pri cenách, za zmienku určite stojí fakt, že výrobca, spoločnosť Motoscoot neuvažuje o cene pod 500.000 Kč, čo predstavuje približne 19.500€. Keďže sa nebude jednať o sériovú, ale skôr o malo-výrobu o počne cca 6 kusov ročne, autor projektu verí, že Velor-X-trike si nájde svojich fanúšikov a budúcich majiteľov. Prví záujemcovia sa vraj prihlásili ešte pred samotnou výstavnou premiérou.
Zaujímavosťou je aj fakt, že vývoj trojkolky trval iba pol roka.
Autor a výrobca projektu – spoločnosť Motoscoot, má v pláne trojkolku následne predviesť aj na prehliadkach v Moskve, Dubaji, Los Angeles a Tokiu. MartineR

Velor-X-trike na výstave Motosalon v Brne

Velor-X-trike

12 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version