Spravodajstvo

Ben Hardy a jeho Captain America

Publikovaný

on

Staviteľom oboch motocyklov pre film Bezstarostná jazda (Easy Rider, 1969) bol chlapík menom Ben Hardy (obr. titulka). Keď píšem oboch, tak tým myslím, že nie len ?Captain America?, ale aj ?Billy? je jeho výtvor. Ben Hardy je "neviditeľný" človek, o ktorom sa veľmi ťažko zisťujú akékoľvek informácie. Mal svoju motocyklovú dielňu na ulici E. Florence 1168 v Los Angeles. Dnes na jej mieste stojí autoopravovňa.

Zo zákulisia filmu: Peter Fonda, producent filmu Bezstarostná jazda si u staviteľa menom Cliff Vaughs objednal prípravu motocyklov pre film. Cliff oslovil Bena, aby sa postaral o celú konštrukciu oboch strojov. Na motocykel Captain America boli použité klasické H-D rámy z rokov cca. 1948 ? 1956. Hlava riadenia bola samozrejme odrezaná a presunutá tak, že výsledný uhol bol 45 stupňov. Po tomto extrémnom zákroku sa musela použiť o 12 palcov dlhšia teleskopická vidlica. Riadidlá boli zdvihnuté o 13 palcov.

Cliff Vaughs si najal Deana Lanzu, ktorý mal na starosti pomaľovanie motocyklov. Americká nádrž vznikla na žiadosť Petra Fondu, ktorý chcel motocykel pripomínajúci komix Kapitán Amerika (odtiaľ je samozrejme aj názov).

Mimochodom šepká sa, že motocykle Captain America boli tri kusy, ani jeden sa však nezachoval (jeden bol dokonca po skončení natáčania ukradnutý priamo zo skladu).

Ben Hardy

Ben Hardy a jeho Captain America

7 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version