Články užívateľov

Byť v práve nestačí!

Publikovaný

on

Skúsenosti s náhradami škôd z povinného zmluvného poistenia,
alebo ako hodiť svoje problémy na cudzie plecia – 4. časť. (PR článok)

V predchádzajúcich troch častiach nášho seriálu (Motomagazín č.: 4,5,6/2007) sme si vysvetlili, ako funguje poisťovací biznis, uviedli sme si zopár príkladov zo života a poradili sme si, ako sa správať po nehode, aby sme obmedzili poisťovniam zaoberajúcim sa PZP možnosti zamietnutia poistného plnenia.
Niekedy nám však poisťovne robia problémy, nech robíme ? čo robíme. V tom prípade nemáme inú možnosť, ako si zabezpečiť advokáta. Tu mi ale napadol jeden vtip, ktorý nemusí byť vždy vzdialený od reality:
Starý, úspešný a bohatý právnik leží na smrteľnej posteli. Jeho koniec je neodvratný. Aj svoju prax ? advokátsku kanceláriu už odovzdal svojmu synovi. Ten práve prichádza k jeho lôžku a hrdo mu oznamuje:
– Otecko, práve som úspešne ukončil tie tri zložité kauzy, ktoré sa vliekli už dlhé roky!
Umierajúci boháč sa na neho len smutne pozrie a vraví:
– A z čoho len teraz budeš žiť, dieťa moje…?

Byť v práve nestačí!
Všetci to vieme, a napriek tomu sa (na rozdiel napríklad od Nemecka) na Slovensku málo ľudí vopred postará o ochranu svojich záujmov, poistením v D.A.S. poisťovni.

Nemáte peniaze na právnika? Zabezpečte si právnu ochranu!
Koľko krát ste si povedali, že múdrejší ustúpi a radšej ste zaplatili pokutu, ktorú ste si nezaslúžili. A čo ťahanice s poisťovňou, ktorá Vám nevyplatila náhradu škody, ktorú vám zavinil niekto iný? Alebo skúsenosti so servisom, ktorému ste zaplatili, ale vaša motorka, alebo auto aj tak stále nie je v poriadku. Poznáte paragrafy?
Našťastie aj na tieto prípady sa začínajú na trhu objavovať riešenia. Jedno z najrozumnejších je poistenie právnej ochrany. Na Slovensku ho najdôvernejšie poznajú motoristi.
V situácii, keď zistíte, že potrebujete právnika, či aspoň právnu radu jednoducho zdvihnete telefón a zavoláte na tiesňovú linku právnej pomoci, ktorá je Vám k dispozícii 24 hodín denne. Právnik Vám pomôže zorientovať sa v problematike a predostrie vám zákonné možnosti pre optimálne vyriešenie problému. Ďalej môžete využívať služby právnika pri náhrade vlastných škôd alebo si nechať uhradiť všetky výdaje spojené s vymáhaním vášho práva. To všetko za sumu približne 60 Sk na mesiac. Je to zanedbateľná čiastka, keď si predstavíte, že v bežnom súdnom spore sa náklady môžu vyšplhať až do výšky niekoľko sto tisíc korún, a ešte k tomu nemáte istotu, či súdny spor vyhráte. D.A.S. ako jediná špecializovaná poisťovňa na právnu ochranu Vám hradí náklady na vymoženie vášho práva až do výšky 500.000 Sk na každý jeden prípad. Zároveň na seba preberá aj riziko prehry, takže znáša i náklady protistrany.

O čo vlastne ide?
V podstate ide o to, že človek platí ročne poistku, a za to v akejkoľvek udalosti nedostáva peniaze, ale právne služby. To znamená, že má k dispozícii právne poradenstvo zdarma a navyše sa nemusí báť súdu. V prípade, že vás niekto zažaluje, alebo niekoho chcete naopak zažalovať vy, pretože už naozaj neviete ako sa domôcť svojho práva – advokáta, všetky súdne poplatky, poplatky za svedočné a znalca platí poisťovňa právnej ochrany.
Veľkú pomoc poistenie právnej ochrany zohráva i v zahraničí. Ak niekoho zrazíte na motorke, spáchate dopravný priestupok, alebo je vám spôsobená škoda, o vaše práva sa poisťovňa postará i v cudzine, a ak by bolo potrebné zložiť kauciu za účelom vylúčenia vyšetrovacej väzby, hradí ju do výšky 100.000 Sk.

Ako poistenie právnej ochrany funguje v praxi?
Čo najskôr po udalosti vykonáte? Zavoláte do poisťovne a nahlásite udalosť. Právnik sa spojí so zodpovednou stranou a informuje ich o vašich požiadavkách a ich povinnostiach. Taktiež im vysvetlí, akú sumu sú nútení zaplatiť teraz a o koľko sa táto suma navýši na súde v dôsledku platby advokáta, súdnych trov, expertíz a svedočného. V tomto okamihu už obvykle máte svoje peniaze na účte a ak nie, pôjde žalovaná strana pred súd.

O čo sa dá súdiť?
Súdiť sa dá vlastne o čokoľvek. Či už máte problém so susedmi, alebo so zamestnávateľom, vždy sa môžete dostať do situácie, keď sa budete musieť obrátiť na súd. A to nehovoríme o právnom poradenstve. Často stačí zodpovedať otázku a budete sa čudovať, ako často sú porušované vaše práva. Málokto z nás si uvedomuje, aké vysoké percento pracovných zmlúv je u nás rozviazaných s nedostatočnou znalosťou zákona. Málokto si uvedomí, ako často odmietne poisťovňa plnenie. Nielen tu využijete poistenie právnej ochrany. Táto pomoc však funguje aj v prípade neplnenia väčšiny zmlúv. A treba si uvedomiť, že zmluvou je aj každý blok alebo pokladničný doklad, keď si niečo kúpite. Či už sú to topánky, alebo motorka. Tak prečo by ste sa mali v prípade problému vzdávať svojich práv?

Práve preto že advokátov pre vás zabezpečuje poisťovňa DAS, nemusíte sa obávať, že sa stanete na roky nedobrovoľným zdrojom luxusného života nejakého advokáta, alebo sa váš spor bude zbytočne vliecť dlhé roky. Je v záujme DAS, ktorá za vás platí advokáta (aj ostatné náklady), aby ho platila čo najkratšiu dobu a preto je šanca, že váš spor bude rýchlo vyriešený.



Vadim ? BULDOG motocykle

32 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version