Spravodajstvo

Závody grasstrack

Publikovaný

on

Grasstrack racing alebo aj závody na zatrávnenej plochej dráhe sú jedným zo starších typov závodov v UK, ktoré sa začali jazdiť od 20. rokov. Tak ako v prípade závodov na plochej dráhe, aj pri grasstracku je trať ovál s dvoma rovnými úsekmi a dvoma oblúkmi. Pretek pozostáva zo štyroch okruhov po oválnej trati. Na rozdiel od závodov v plochej dráhe, kde môžu štartovať štyria jazdci, pri závodoch v grasstracku môže štartovať množstvo jazdcov. Ovál je dlhší, čo umožňuje jazdcom dosiahnuť vyššiu rýchlosť. Grasstrack má tri triedy pre sólo motocykle 250 ccm, 350 ccm a 500 ccm a tri triedy pre motocykle so sajdkárou 500 ccm (na pravej strane), 1000 ccm (na pravej strane) a 1000 (na ľavej strane).

Množstvo známych jazdcov plochej dráhy, ako aj svetový šampión z roku 1976 Peter Collins, začínali pretekami na zatrávnenej plochej dráhe. Niektorý jazdci plochej dráhy sa v súčasnosti zúčastňujú grasstracku, ak im to dovoľuje rozpis ich závodov.

Britská grasstracková sezóna obvykle začína na jar v období Veľkonočných sviatkov a končí až v novembri.

V Európe sa tento druh športu nazýva aj Dlhá plochá dráha. Táto má rovnaké podmienky ako britský grasstrack, pričom grasstrack sa jazdí na trati dlhej 600 ? 800 metrov, a dlhá plochá dráha na kontinente sa jazdí na tratiach dlhých 1000 ? 1200 metrov. Dosahovaná rýchlosť je 140 ? 160 km/h.

Grasstrackové motocykle

Grasstrackové motocykle sa od plochodrážnych líšia iba v málo veciach. Medzi hlavné patrí objem motora. V UK sú triedy 250 ccm (dvojtaktné motory), 350 ccm a 500 ccm (štvortaktné motory). Motocykle na plochú dráhu nemajú prevodové stupne, grasstrackové majú obvykle dva. Ani plochodrážne ani grasstrackové motocykle nemajú brzdy. Plochodrážne motocykle nemajú zadné tlmiče a sú o 25 ? 30 cm kratšie ako grasstrackové.

Tak ako sú populárne grasstrackové závody sólo, sú populárne aj grasstrackové závody sajdkárou. Čo sa týka objemov motorov, so sajdkárami sa jazdí 500 ccm a 1000 ccm.

Na päťstovkách sa jazdí po ovále v protismere hodinových ručičiek a na tisíckach sa jazdí v protismere aj v smere hodinových ručičiek.

Motory grasstrackových motocyklov jazdia samozrejme na methanol.

Junior Grasstrack racing

Jazdci môžu so závodmi grasstrack v Británii začať už vo veku 6 rokov. Juniorské kluby zabezpečujú jazdcom motocykle, či už motokrosové alebo grasstrackové.

Organizácia

Grasstrack racing sú britské preteky a na ostrovoch sa nachádza aj zopár závodných klubov. O závody sa stará organizácia spravujúca britský motocyklový šport Auto Cycle Union (ACU). Táto organizuje aj Britské majstrovstvá.

Motocyklová plochá dráha [linka]

Ľadová plochá dráha [linka]

Závody grasstrack

6 komentárov

Najčítanejšie

Exit mobile version