Odpoveď na: 40+ – tu sme
Domov › Diskusné Fóra › Kaviareň › 40+ – tu sme › Odpoveď na: 40+ – tu sme
Pracujem ako predavač v potravinách. Otváracie hodiny sú od 7,00 do 16,00 hod s prestávkou medzi 12,00-13,00 hod cez týždeň. Sobota otváracia doba : 7,00-12,00 hod. Nedeľa voľná. Do pracovného výkazu si píšem po 8 hod na deň cez týždeň a 5 hodín za Sobotu. Od roku 2005 som jediný zamestnanec na tejto prevádzke. V bežnom roku mám voľné len prikázané štátne sviatky a Nedele. Môj zamestnávateľ mi každoročne prikazuje čerpať dovolenku jeden deň v týždni. Posledné roky je týmto dňom utorok. Zostatok z minulého roku mám 17 dní. (Podarilo sa mi vybrať 5 dní v júli). Na príkaz zamestnávateľa budem ho citovať: „predajňa od 3. 2. 2020 každý utorok zatvorená do odvolania“. Pre mňa to znamená, že budem v práci päť dní a v ten šiesty deň dovolenka. Tá dovolenka ktorú si nevyberiem sa mi prenesie do budúceho roka a celé sa to opakuje dookola. Jediná výnimka bol rok 2018 kedy sa zamestnávateľ pozabudol a ku konci roka hrozilo, že mi ostane 50 dní a k roku 2019 mi 25 dni prepadne, na čo som ho upozorňoval. ( Roky pred tým som mal zatvorené štvrtky).
Chcem sa vás opýtať, môže zamestnávateľ disponovať s celou mojou dovolenkou? Má právo prikazovať mi čerpanie dovolenky po jednom dni a v mesiaci, ktorý určí on? Dovoľuje Zákonník práce mať v mesiaci len 4 dni voľna, ( v mojom prípade len Nedeľa)?
Ja len , že keď už je ten môj utorok. 😈