Connect with us

40+ – tu sme

Domov Diskusné Fóra Kaviareň 40+ – tu sme

Označené ako: 

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 2,236 až 2,250 (z celkového počtu 16,926 )
  • Autor
    theo
    Účastník (Participant)

Alebo to je ňamókasejf, domaci si tam zamkol žradlo, ze ked dojde z lesa domov aby neostal hladny. 😁 😁

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

No, u Maďarov sa to volá diskos (sütődiszkosz), používali to drevorubači na spôsob rímskeho hrnca, akurát sa to nemohlo nechať nasiaknúť vodou pred pečením, tak sa pridávalo trochu vody pred uzavretím. Zato to mohlo spadnúť, nerozbilo sa to a vydržalo dlhé roky. Viem, že v Kanade sa to používa dodnes, mám na to svedkov… 😉

Tlaková nádoba to nie je, para môže pomaly unikať.

Podstata:

Na dno pár tenkých plátkov slaninky, na to nakladané krúžky zemiakov, potom vrstva mäsa (napácovaného, hocakého), zase zemiaky, zase mäso, okolo paprika, rajčiny, cibuľa, cesnak, všetko podľa chuti… Parí sa to vo vlastnej šťave, soli moc nedávať, vrch sa aj mierne opečie.

Hodi sa to do dohorievajúcej pahreby, naloží sa pár polien – a ide sa pracovať, páni drevorubači… 👋

Prikladať už netreba, keď to dohorí, je to hotové. Oplatí sa nechať trochu vychladnúť uzavreté. Tá chuť a vôňa toho všetkého sa tým stane niečím neskutočným…

Otvoríš – a si v siedmom nebi.

Jeden Maďar to nedávno začal vyrábať, ale sú to tenkostenné plechové napodobeniny, neroznesie sa rovnomerne teplo a miestami sa to pripáli.

A niečo pre majstra magumu , keby to začal vyrábať tiež: konce tlakových nádob sa dajú kúpiť samostatne (aj nerezové) a tá hrúbka 4-5 mm už je ono… 🙂 😀 😁 👋

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

Pohladal som pre gastrogang ako inšpiráciu tie novodobé hungarské:

[linka]

P.S. Ináč tie dve fotky, čo som spomínal, že hladám, sú robené asi pred piatimi rokmi pri Dunaji Je tam táto nádoba, plná, hneď po otvorení. No, ja inak neviem variť, len čaj, ale keby to videl-ňuchal šéfkuchár Hiltonu, by plakal od závisti. 😈

krivoklat
    Účastník (Participant)

No, vidím dosť rozdiel v tej pôvodnej nádobe týchto novodobých…. ten pôvodný materiál sa mi veľmi páči, mám doma už niečo, na takéto ešte nie… 😠

dokonca som si na motorke dotrepal s Turecka jednu panvicu….

[linka]

celá kotlina sa mi samozrejme nezmestila, tak miestny majster vyrobil zvlášť pre mňa jednu panvicu za 10 Euro

👍

ahojko
    Účastník (Participant)

papi

to je vlastne vymakana nadoba na živánsku navždy…

nie ako jednarazovy alobal teraz, alebo dokonca kedysi vlhke noviny (cca 10 vrstiev).. – do nich sa zivanska ponapichovana na palicke obalila a oviazala spagatom a zahrabala do pahreby aby sa knej kyslik nedostal,… Ti poviem, ta vona taka ista ako z tvojho delobuchu.. akurat ju bolo treba vcas vybrat… 😠 😠 😠 👍 👍 👍

Mňvááám!!!

kavis
    Účastník (Participant)

A zase sa tu iba žere 😈 škoda že iba imaginárne 😠

krivoklat
    Účastník (Participant)

Kde sa tu žere???? tu sa na vedeckom základe rieši gastrotechnika, po vašom mňamonkavercajch…. 😉

kingston
    Účastník (Participant)

Jožko nerob sa mladšim kua, že po vašom 🤣 , patdesiatka na krku a on takto.

takže:

po našom, po našom 🙂 🙂 😁 👋 👋

MaGuma – ak zahájiš výrobu tak objednávam jeden ks gastro papiňák ňamókový kvalitný hrubostenný 🙄 .

Granatka
    Účastník (Participant)

Dovarim segedin v papinaku. Idem kuk co nove a tu o papinaku. 🤣

krivoklat
    Účastník (Participant)

Ati, ako po našom, ved ja ani neviem, čo je to "kua", čože je to päťdesiatka, keď ja som zakrnel v štrnástich rokoch a môj vývoj sa zastavil…… 🤣

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

😀 Pane Kingstone, že vás tu vidím 👋

Tebe pomôže aj tá stránka toho Maďara, ale aj náčelník niečo porozumie, Theovi zas Katka našepká… Ostatným sa ospravedlňujem…

[linka]

Sú tam aj štyri recepty, ale sú orientačné, nie sú podstatné, robili sme v tom napr. aj koleno v celku a tak… Ten môj papiňák stačí max. pre štyri (slovom 4 😀 ) osoby, iný materiál sa mi nepodarilo zohnať, keď som to robil. Chcel by som väčší, sedlák chce aj z facky čo najväčšiu… 😈

Informatívne: vnútorný priemer tej mojej je 26 cm, výška vnútri max. 14,5 cm – vojde tam cca 1 – 1,2 kg mäsa a adekvátne množstvo (tiež asi okolo 1 kg) príloh.

Ale stalo sa už, že dvaja sme to celé vyžrali… síce trvalo, ale zas plynule… 😈

A už prestanem, sorry, že som to tu celé akosi prevzal… 😘 👋

krivoklat
    Účastník (Participant)

Papi – báči, ved Ty si tu ikona, Ty môžeš všetko……..za nič sa neospravedlňuj… 😁

technická otázka: Ty si ten mňamkavercajch na prvej foto sám vyrobil? vieš dať nejaký návod, lebo predpokladám, že ho nemieniš predať…..

kingston
    Účastník (Participant)

Zoli spasibo 👍 👍 👋 .

A ty si to vyrobil z čoho?

Prečítal som si recepty a som nejaký hladný 😈 😁 .

bobolak
    Účastník (Participant)

Ja neviem,papi prečo sa nedržíte témy????? 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 😁 😀 😁 😛 😛 😈 😈 😈 😈 😈 👋 👋 👋 👋 👋 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 TO BOL ŤIP ????????????????? 😈 😈 😈 😈

krivoklat
    Účastník (Participant)

Ati báči, ved ked si hladný, dobehni na guláš…. 😁 ešte mám v mrazáku…. po Tvojom: mňamkazamrznutá v skrinistudenej….. 🤣

kua, to čo som už napísal….. ☹️

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 2,236 až 2,250 (z celkového počtu 16,926 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Advertisement

Partneri