Connect with us

40+ – tu sme

Domov Diskusné Fóra Kaviareň 40+ – tu sme

Označené ako: 

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 9,631 až 9,645 (z celkového počtu 16,926 )
  • Autor
    theo
    Účastník (Participant)

Kua Vilo, načelnik, zomriem bez opytaniia ked nedas, ze kedy  bude ČUP… 😶  😈 

aspon +- ZULU…

lebo ČUP je len pre vyVOLEných… 😇

krampus
    Účastník (Participant)

Fúúúú, Vilko, tak to je „podívaná“, keďže ja som bol na vojne viac pri kotloch ako pri technike, dám odpoveď iba na to čo držíš v rukách pri PK, a to: varešku a cedník,tak aby ste vedeli, vareška slúži na miešanie pripravovaného jedla, aby nemprihorelo a cedník slúži na vyberanie zeleniny a hovádzích kostí, či už krížových alebo špikových z vývaru, čo sa s obľubou varieval na výcvikoch v teréne, skrátene na cvičení, 😁  no a ešte skúsim aj odpoveď na otázku  pod foto č.32 : Že by zmena geometrie krídiel v závistosti od rýchlosti ??? 😶 

maguma
    Účastník (Participant)

Krampus, ako dobre, že ťa máme, už neumrieme sprostí, ale budeme vedieť, že vareška je na miešanie 😈 
     Ale ja nebudem spať, lebo som sa nedozvedel čím sa vyberali bravčové kosti, urýchlene to oznám dychtivej verejnosti 😈 😈 😁 😁

bobolak
    Účastník (Participant)

Maguma kua to sa naozaj pýtaš???šak brafčové kosci sa nevyberali,tie nechali pre vojakof 😶 🙂 ,iba špikové sa vyberali kua 😛  😛

krampus
    Účastník (Participant)

Tiež cedníkom, ale meším (ten je uložený v bedni pri PK) 😈

Za mojich „vojenských“ čias sa veru bravčové kosti varievali, veľmi veľmi zriedka, lebo hovádzích sme mali vždy dosť, cenu si dodnes pamätám: 1,40.- Kčs/kg bežné a krížové (bolo na nich viac mäsa) 2.- Kčs. Inak, tie uvarené kosti sa mali oberať a mäso pokrájané vrátiť do kotla. ale … kuchári+ smena v kuchyni mala hody (aj ja). 😉  🙂  😁 

krampus
    Účastník (Participant)

bobolak-bingoooo!

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

No, preletel som tie fotky, otázky si už moc nepamätám, ale dve pochúťkové som si zapamätal.

a) Na začiatku je pod odklopeným krytom asi rozvodová skriňa DOK-u, kolesá totiž poháňali samostatné elektromotory. Z tej skrine sa dalo aj zvárať, také tam boli prúdy…

b) To zelené dierkované čudo je pravdepodobne spalovacia komora prúdového motora

Jaj, a niečo tam bolo, že čo som nadojil z vrtulníka, či čo 😁  – tak to teda neviem… 😈 

Ináč fasa veci, Vilo,  určite sa tam raz zastavím… 👍 🙂

Goldy
    Účastník (Participant)

No vojnu som si odkrútil u následovníkov PTP ( stavebné vojsko ) takže z vojenskej techniky som videl akurát lopaty, krompáče 😛 a Papim spomínaný DOK , ale na obr. č. 55 by mohol byť pohon vačkovej hriadele „kráľovskou hriedeľou“ ( Jawa 500 OHC) či? 😶

Bopsik
    Účastník (Participant)

Ja som bol na vojne na Prešovskom leteckom učilišti a robil som učiteľa elektrotechniky. K technike som sa reálne nedostal, letisko bol iný útvar. Ale mal som dobrú vojnu, neprišiel som o ľadviny, ani o pľúca – pohodička.

Ale Vilo krásne fotky. Len mi je lúto tých exemplárov pod holým nebom, tie nezničí vojna, ale dážď, slnko a vietor, škoda, za pár rokov sa rozpadnú…

Zaujali ma tie modré trubelky. Prvé ma napadlo, že je to mazanie, potom ma napadlo, že je to asi hydraulické radenie prevodovky, možno pneumatické, asi blbosť, také som ešte nejedol.

A z celej vojny ma sralo, že som si zastrieľal iba raz. Myslel som si, že budeme chodiť na ostré streľby každý týždeň – prd, raz sme boli, a to sme fasli jeden zásobník do sapíka a 10 kulí do pištole – fsio. Sklamanie preveliké.

theo
    Účastník (Participant)

Bopsik, nebud smutny, na kaporoch si budes moct zastrielat do žlteho vtaka.  😈

maguma
    Účastník (Participant)

Bopsik, tie modré trubelky idú od rozvádzača vzduchového štartovania do každého valca, asi 5 mm pod hornou hranou valca je malý otvor kadiaľ ide štartovací vzduch do jednotlivých valcov a týmto vzduchom pod tlakom +- 50 atm sa štartuje motor, t.j. na motore ja aj dvojstupňový vysokotlaký kompresor, érted vaď nemérted 😈  😁 takto sa štartovali aj letecké motory(piestové)

P.S. buď rád, že si nič nevyhral, lebo tvoji predpisári vyhrali všetky renólty a púchovy, viem ale ešte o jednom veľkom púchove, môžeš ho dostať ako cenu útechy, ten je fakt veľký 😈  😈

kingston
    Účastník (Participant)

Gutentág

ujo wilo dnešnú súdružskú návštevu u teba vo firme vykonám o cca 15:00 – 16:00 zulu.

P.S. trojprstová maharaddža kaffé je základ, chleba a soľ byť nemusí 😇 .

maguma
    Účastník (Participant)

Je jasné, že kde sa zišli starí fronťáci, tak strategickým debatám nie je koniec, aj tu sa vytvárali rôzne vysokoodborné konzíliá pri jednotlivých mašinách a do nich sa zapájali aj službukonajúci vojaci, ktorí robil dozor a poradenstvo. Tak sa stalo, že jeden z nich ma spoznal, vraj sme mu pred pár rokmi montovali do auta LPG a teraz potrebuje vymeniť nádrž, slovo dalo slovo a čin dal čin a získal som prísľub, že nás ako motorkárov v niektorom termíne pustia do múzea ako VIP hostí, takže vážení, hľadajte voľný termín, musím im ho dopredu oznámiť, ja len toľko 🙂 😁 

theo
    Účastník (Participant)

Stavim sa o tradicne ceny že bol z Krušoviec.  😈

Tukan
    Účastník (Participant)

Vilo,
    to „zelené dierkované čudo“ by mala byť spaľovacia komora leteckého prúdového motora, ak sa ešte nemýlim. Keď pozerám na tie exempláre vystavené vonku, tak mi to skôr pripadá ako vrakovisko a nie ako múzeum.  😟 😟

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 9,631 až 9,645 (z celkového počtu 16,926 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Advertisement

Partneri