40+ – tu sme
Domov › Diskusné Fóra › Kaviareň › 40+ – tu sme
Označené ako: Hruso25
- This topic has 16,925 odpovedí, 115 hlasov, and was last updated pred 3 years, 9 months by maco.
-
AutorPríspevky
-
10. apríla 2018 o 19:02 #100433macoÚčastník (Participant)
Ahojko, predsa len niečo z manuálu: 15.19 Otočením regulátora na diaľkovom zásobníku nastavte silu tlmenia kompresie 🙂
10. apríla 2018 o 19:14 #100434macoÚčastník (Participant)Ahojko, ešte niečo z Webu: Keď sa v tlmiči pohybuje piest smerom dole, musí byť na druhej strane vytvorený priestor, ktorý príjme objem vytlačenej piestnej tyče. Preto je súčasťou tlmiacich jednotiek vyrovnávacia nádržka. Nádržka je naplnená plynom, ktorý je na rozdiel od oleja veľmi dobre stlačiteľný. Olej je od priestoru pre vzduch oddelený membránou alebo malým piestom. Najčastejšie používaný plyn je dusík. Tlak v nádržke dosahuje 5 až 200 kPa. Vyrovnávacia nádržka môže byť súčasťou tlmiča alebo umiestnená oddelene a napojená pomocou potrubia, čo prináša množstvo výhod. Skracuje sa dĺžka tlmiča, zlepšuje sa chladenie a okrem toho možno medzi obidve komory umiestniť ventily pre reguláciu tlmenia. Čím väčšie je pracovné tempo, tým musí byť tlmič tvrdší. Pri drahých tlmičoch slúži na tlmenie rýchlych pohybov (high-speed) iná časť tlmiča ako pre pohyby pomalé (low-speed). Prechodová hodnota medzi zmieňovanými oblasťami leží niekde okolo rýchlosti 0,1m/s.
😉10. apríla 2018 o 20:07 #100435ahojkoÚčastník (Participant)Maco 👍 ,
takze tomu rozumies uz aj ty, a viac a viac!
Ano tie pretekarske sa pohybuju aj 1m/sec. To je ina frekvencia!!!..
Ja som tie tlmice studoval ked som si montoval „Air Ride“ tlmic. Je to sice
trosku o inom, ale musel som sa vela ucit… Teraz cruisera mozem zdvihat
aj znizovat zo sedla zakazdym ked treba… ale to tlmenie (prietok oleja)
musim rucne gombikom pod moto… Mam to nastavene stale na tom
najtvrdsom…
Ta tvoja externa nadrzka ma zaujala, lebo vtedy som o take nieco
nezakopol, ale ako si vidiel, napadlo ma to hned pri prvej otazke…
11. apríla 2018 o 7:26 #100436macoÚčastník (Participant)Ahojko, vďaka diskusii prispievateľov som sa o tom dozvedel, čo som potreboval 👍
11. apríla 2018 o 16:03 #100437macoÚčastník (Participant)Takto som vyriešil zmenšenie namáhania zvaru- posunul som ovladače bližšie k okuliarom. 🙂
11. apríla 2018 o 17:21 #100438ahojkoÚčastník (Participant)maco,
som zvedavy ako sa ti bude na tom jazdit….
Mam pocit ze to bude velmi citlive na kazdy
pohyb ramien. Vyskusal si to uz?
11. apríla 2018 o 17:28 #100439apaÚčastník (Participant)Riadidlá sú z hľadiska bezpečnosti podľa mňa veľmi dôležité. Na kutilských rôzne zváraných by som nešiel ani na babette nieto ešte na takej mašine ako macova.
Keď sa pokazí motor tak stojíš, ak sa počas jazdy zlomia riadidlá možno prežiješ. Nechcem ani pomyslieť, ja by som určite kúpil originály nech stoja čo stoja.
11. apríla 2018 o 17:50 #100440ahojkoÚčastník (Participant)Apa,
ide o to aky zvarac to zvaral… Lebo aj original je zvarany…
Profi zvarac s profi naradim a s profi materialom to moze
urobit aj lepsie ako original… A pod materialom rozumiem
aj tycky aj elektrody… Ale v principe s tebou suhlasim..
Maco,
koho to bol ten zvar co praskol tusim este pred pouzitim
na motorke, kedze ti GIXera prisla s Jawa rajdami??
11. apríla 2018 o 18:09 #100441przwjhrjaujzepieztjteÚčastník (Participant)Apa, absolútny súhlas. 👍
Si pamätám z praveku, keď kamošov foter, super-zvárač z lodeníc mi odmietol zvariť riadítka na bahno-pionieri, že to sa nerobí, on to na seba nebere. Som bol nešťastný a spýtal som sa, jak to, že to nezvládne? On sa len usmial, že to hravo zvládne, ale mi to nespraví, lebo sú to riadítka.Po pár týždňoch som si namotal zváračku a zvaril som si to sám. 😁
Nebol s tým nikdy problém, lenže to bola oceľová trubka a pionier, čo mal maximálku sprevodovanú do cca 45 km/h – a padali sme väčšinou do bahna… 😈Maco, tu nejde o to, či prejdeš na STK, keby, tak dáš 5,- evri a prejdeš.
Podobné riadítka stoja (pár) okolo 60-130-180 evri, vymakané CNC aj viac, ale v inzerátoch nájdeš z jazdeniek presne na tvoju moto aj za pár desiatok evri, dokonca možno, len ten kus, čo potrebuješ. Minimálne by som pohladal originály napr. na motorkari.cz – ponuky sú tam prehladné a je tam toho habadej.Ak poznáte Jawu Pérák, má riadítka delené, z dvoch polovíc, uchytených v strede.
Pár pamätníkov by vám mohol povyprávať, čo to s vami urobí, keď vám niektorá strana len tak volne ostane v ruke. 😁 Koluje o tom pekných pár historiek.
Myslím, že aj Retrov kamoš, hrdina z MAN-u, Miro „Laki“ raz mal názornú ukážku so svojim Pérákom na PGP v Bernolákove… (asi 2016?) 😈
Ale to bol tiež „len“ Pérák …11. apríla 2018 o 18:12 #100442przwjhrjaujzepieztjteÚčastník (Participant)Ahojko, originál nie je zváraný.
Alebo je kovaný hliník (ako napr. piesty) alebo tlakovo liaty špeciál, tak bacha. Zvárač môže byť aj majster sveta, toto je o niečom inom…11. apríla 2018 o 19:49 #100443ahojkoÚčastník (Participant)Papi,
uups! To ma nenapadlo, isto mas pravdu,
a ak by to bolo zvarane, tak by zvary asi
boli „priznane“… ja som take riaditka este
nazivo ani nevidel, a nie to drzal…
Ja tu fotku co si pridal nevidim,.. a ani
ju neviem „rozsifrovat“.. 😟
Mne sa na Google.sk nepodarilo zanovne
riaditka vyguuglit, ale snazil som sa, lebo
aj podla mna by to bolo najbezpecnejsie
riesenie… Maco potrebuje oboje, povodny
„kutil“ ich odrezal oboje vraj…
12. apríla 2018 o 6:33 #100444macoÚčastník (Participant)Čaute kamoši, riadítka som už odskúšal a dobre, mašina padá a vstáva zo zákrut sama. Ale som rozhodnutý, že túto sezónu odjazdím na nich a v zime pôjdu do šrotu. Presa len máte pravdu- sú to rajdy. Originál riadítka sú tlakový odliatok, ale na ráme mašiny je kopu originálnych zvarov a tak som to vyriešil aj ja zváraním. Zvary sú poistené nerezovou skrutkov v ose riadítka
12. apríla 2018 o 11:11 #100445przwjhrjaujzepieztjteÚčastník (Participant)😈 No, s tými skrutkami to už je lepšie, dural sa často nezlomí pri zvare, ale vedľa, lebo sa tam zmení štruktúra materiálu. Vtedy sa veru zídu tie skrutky. 😁
A zvary na ráme z výroby? Šak to je špičková technológia, Maco, hádam nechceš porovnať kutilský zvar duralu s fabrickým zvarom, kerý je výsledkom dlhodobého vývoja siahajúceho do ďalekej minulosti, minimálne k lietadlám z druhej svetovej.
Tie fabrické zvary sú založené na dokonalej metalurgii, na super zváracích prístrojoch a vymakanej technológii zvárania – a v neposlednom rade na priemyselnej špionáži, na dlhodobých skúsenostiach z výroby a tvrdých testoch trebárs aj na pretekárskych tratiach.
Napriek tomu si máloktorý výrobca dovolí montovať duralové riadítka vyrobené zváraním.
Ale veď ja nič, ja muzikant, už zase veľa mudrujem…12. apríla 2018 o 14:03 #100446macoÚčastník (Participant)Papi súhlas, keďže zvarom ani sám moc neverím, dal som tam aj skrutky, hoci to zvárali profíci z neďfalekej firmy. Keďže jeden zvar praskol, neviem kto je na vine, projektant alebo realizátor. 🙂
12. apríla 2018 o 17:24 #100447BielyorolÚčastník (Participant)Ja takisto súhlasím s vami, ktorí súhlasíte so mnou. 😁 Ako Apa vraví, origo je origo. 👍 Aj preto, že keby sa aj niečo stalo, bola by ujma na zdraví alebo aj majetku, origo sa dá vždy nejako vyreklamovať či napadnúť. 🙂 Ale keď sa už niekto v tom špáral, môže to byť aj majster sveta vo zváraní, nič nepomôže, každý da ruky preč. 😎
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.