Connect with us

Odpoveď na: Motoride na snehu

Domov Diskusné Fóra Zrazy a akcie Motoride na snehu Odpoveď na: Motoride na snehu

#77998
xj900
Účastník (Participant)

Neviem kolko je s toho pravda ale prislo mi toto:

Slovenský lyžiar/lyžiarka,

chcela by som sa s tebou podeliť o môj veľmi nepríjemný zážitok a dúfam, že sa poučíš ? aj keď pri tom pravdepodobne stratíš nejaké tie ilúzie.

V marci 2007 som bola s manželom lyžovať v rakúskom Semmeringu. Počas jednej jazdy mi staršia rakúska pani prebehla po zadnej časti lyží a spadla. Pri páde si oškrela tvár a udrela palček na ľavej ruke. Trochu som bola na ňu nahnevaná, že čo nedáva ?cica? pozor, mohla ma zraniť. Ja som našťastie ani nespadla, len som stratila rovnováhu a asi po 10 metroch sa mi podarilo zastaviť. Po chvíli za mnou dofrčal pracovník horskej služby, že pani nahlásila úraz, a preto potreboval vypočuť moju verziu. Tak som mu teda opísala, ako sa to stalo, ukázala som mu čerstvé zárezy na zadnej strane mojich lyží, a… tu sa začala séria mojich mylných domnienok:

1. Všetko skončilo

Omyl: 1. augusta som dostala predvolanie (a šok) k rakúskemu súdu s tým, že som obvinená z TRESTNÉHO činu ublíženia na zdraví.

Ja som mala jedného svedka -môjho manžela, ktorý v momente kolízie lyžoval približne 15 m za mnou a všetko videl. Pani mala jednu svedkyňu – svoju priateľku, ktorá vypovedala, že zrážku nevidela. ?Poškodená? žiadala odškodné 1000 EUR

2. Poznám dobrého právnika, pomôže mi

Omyl: na Rakúskom súde ťa môže zastupovať len rakúsky právnik (nie lacný rakúsky právnik)

3. Súd vyhrám, lebo som nevinný/nevinná:

Omyl: nevyhráš, lebo si cudzinec

4. Na súd nepôjdem, budem hrať ?mŕtveho chrobáka?

Omyl: veľmi nebezpečné. Budeš odsúdený v neprítomnosti, môžeš dostať záznam do trestného registra (zatiaľ len v Rakúsku ale cca o 2 roky budú trestné registre spojené pre celú EÚ) a ty už nedostaneš ani tú najhoršie platenú prácu a radšej ani neskúšaj požiadať niektorú krajinu o turistické víza

5. No a čo, nech ma odsúdia, nezaplatím

Omyl: pošlú na teba exekútora

Keď som dostala predvolanie na súd, poprosila som o pomoc všetkých priateľov. Nakoniec som sa dopracovala k dvom rôznym spôsobom ako postupovať:

A. Najať si rakúskeho právnika

B. Požiadať o vypočutie na slovenskom súde

Po konzultácii s právnikom, ubezpečená o objektivite rakúskych súdov, som si zvolila možnosť ?A?. Moje vyslovené obavy (ktoré sa mimochodom neskôr do bodky naplnili), že oni ?kopú na domácom ihrisku? boli vyhlásené za neopodstatnené.

Po mnohých prebdených nociach nadišiel deň súdu. Už som sa ani nebála. Bála som sa u

Partneri