Domov › Diskusné Fóra › Motoporadňa › Aky benzin???
Cbr900 sa orientuje hlavne na repasy 😀
Vykon motora ovplyvnuje vyhrevnost zmesy nasatej do valca. 95 okt. benzin ma vyssiu vyhrevnost ako trebars bezny 98 okt. benzin, pretoze antidetocna prisada dnes (MTBE, predtym tetraetyl olova) ktora ovplyvnuje oktanove cislo nejak vyhrevna nie je a teda horlaveho benzinu (zmes uhlovodikov)je tam menej = menej tepla. Na to aby sa vyssie okt. cislo benzinu vyuzilo, musi byt upraveny motor, vacsinou vyssi kompresny pomer = vyssia tepelna ucinnost (podla 2.termodynamickeho zakona) = viac vyuzitelneho tepla = vacsi vykon a prevysi stratu sposobenu nizsou objemovou vyhrevnostou. Nevyhoda ale je ta, ze klesa mech. ucinnost motora, preto sa ani na liehove zmesy, ktore maju okt. cislo podstatne vyssie nepouziva vyssi ako 16.
Preto motory stavane na okt. cislo 95 nemaju po prechode na trebars 98okt. vyssi vykon, vacsinou je to naopak. Sucasne hlavne automobilove motory maju adaptivny management motora a su vybavene snimacom detonacneho horenia, takze sa kraktodobo dokazu uspokojit aj s nizsim okt. cislom ( meni sa predstihova krivka zazihu a ciastocne palivova mapa), samozrejme za cenu nizsieho vykonu motora a vyssej spotreby paliva.
K tomu Vpower racingu99, je to benzin na syntetickom zaklade 3zlozkozvy(2uhlovodiky 1aditivum-okt.cislo-cistiace ucinky) , ma vraj vyssiu vyhrevnost, kdesi robili merania na beznom motore stavanom na 95 okt a zistili narast vykonu od 0,1 do 2% vykonu, pricom priemerny jedinec dokaze pocitit narast vykonu az o cca 4 az 5%…..
BranoOHC ty si uz jaky naslapany infoskami nasiaknuty 🙄 diki za vysvetlenie 😘 😉
Tak mam si namocit handricku do 95 alebo 98 , nech mi to zaslape poriadne 😀
BranoOHC
Klobúk dole.
Heavy ty si nam to tu uplne vyriesil 😁
Tesco, metro.. 🙄
Ja davam benzin z ukrajiny a moto aj auto ide na neho lepsie, ako na benzin zo slovnaftu. A stoji ovela menej… 😁 😁 😁
Ja tankujem kde mi začne svietit…. 😀
To352-a kolko to tam stojí???
Momentalne nejakych 19 sk…..
Urcite poznate to ked FMX motor sem-tam nejaky ten takt vynecha,…… 😶 😶 😶 😶 😶 …..
co je FMX????
riki1 nechápem ako môže motor vynechať takt ale nevadí. To, že tvoj motor inak reaguje na iný benzín sa dá vyriešiť nastavením motora.
yamaxx FMX je model od Hondy niečo ako civilné supermoto s motorm ktorý pochádza z Dominátora. Je to 650 jednovalec v podstate endurácky motor.
Cookie | Dĺžka trvania | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |