Connect with us

40+ – tu sme

Domov Diskusné Fóra Kaviareň 40+ – tu sme

Označené ako: 

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 11,191 až 11,205 (z celkového počtu 16,927 )
  • Autor
    przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

😈  Hehehe, nedáš pokoj…

Kde si to vylovil? 👍 🙂 

Tieto sú tiež rarity, navyše o týchto asi ťažko nájsť milión článkov…

Zaujímavé, že ide o dve rôzne firmy, obe sú ale z jedného mesta (Nürnberg, Nemecko), obe používali pre svoje motorky až do konca 1. SV nemecké motory Fafnir alebo švajčiarske Zedel – a po vojne začali obaja montovať priečne uložené ploché dvojvalce.

Tá prvá moto je Victoria KR2 (cca 1923). Už jeho predchodca KR1 používal plochý dvojvalec od BMW, dokonca skôr, ako samotné BMW, zabudováli ho však priečne (definuje to vždy smerovanie kľukovky!). V tom KR1 bol teda ešte motor od BMW (typ M2B15, štvortakt  493 ccm), ktorý navrhol u BMW Martin Stolle.
    No, tak toho Stolleho fabrika Victoria  friško zlanárila od Bayerischenov pre seba, tak Stolle im navrhol ten motor OHV pre KR2 (čo je na fotke).
    Victoria však ani tento motor nevyrábala, robila ho pre nich firma Sedlbauer, čírou náhodou v Mníchove…
    Zaujímavosťou je, že BMW ten vlastný motor M2B15 vlastne sériovo ani nepoužívalo, po odchode Stolleho navrhol iný motor pre BMW R32 (1923) Max Fritz, skúsený konštruktér leteckých motorov (a spoluzakladateľ BMW) – ten však bol už do prvých sériových bavorákov zabudovaný pozdĺžne a používali kardan.
     😈  Ako Guzzista, musím ešte dodať, že zaujímavosťou okolo Victorie je aj to, že už vyše 10 rokov pred Moto Guzzi vyrábali motorky s pozdĺžne uloženými V2 motormi, konkrétne typ V35 Bergmeister. Prototyp bol hotový v roku 1951, sériová výroba začala v roku 1955, vzducháč-štvortakt 350 ccm OHV (Guzzi vystavil typ V7 v Miláne v roku 1965, ale séria sa objavila až o dva roky neskôr).
    Firma Victoria zanikla koncom päťdesiatych rokov, stratila sa v konglomeráte Zweirad Union…

Druhá mašina je MARS A20, známa skôr, ako legendárna Weisse Mars. Pre tento typ vyrábala motory slávna firma Maybach, asi preto je tam nalepená novodobá nálepka nemeckého Maybach-klubu. Plochý štvortakt mal 956 ccm, silný motocykel sa dobre predával, ale narastajúca hospodárska kríza v polovici dvadsiatych rokov niekoľkokrát zastavila výrobu. Po rôznych pokusoch s inými motormi (JAP, Villiers, Sachs) sa ešte vyrábalo pod značkou MA, od 1950 dokonca ožila značka MARS, ale po pokusoch s malými kubatúrami značka definitívne zanikla  v roku 1958.

Stačí? 😈

kavis
    Účastník (Participant)

No tak klobúk dolu pred tebou 🙂 no a kde som to zobral – šak v technickom múzeu v Speyeri a fotil som že toto pre papiho aby referoval  😈 a nafoteného toho mám dosť takže ak dorastieš a budeš sa vedieť zaregistrovať na FB tak mám tam album plný fotiek pre teba čo som nafotil  😈 no a zatiaľ ešte jedna chuťovka a jeden OPEL:

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

😈  No, prišiel som len kúpiť lososa a nebudem robiť deda vševěda… 😁 
    O Kettenkrade len toľko, že je plná puča videí na jutube, a ten Opel je vlastne Neander, Opel kúpil výrobné práva. 1928, jednobuch OHV 496 ccm, montovali sa aj iné motory a primontovávala sa pokusne aj skupina raketových motorov.
    10 z 10 zubných lekárov doporučuje Maurícia GUGELmina…
    (ozaj dnes popbede F1 Silverstone, nebudem doma, ale aj tak by som na tom zaspal 😈  )

maguma
    Účastník (Participant)

ČUL 10.-12. 7. 2015

V dňoch 10. až 12. júla sa konečne koná dlho očakávaný ČUL, kto chce prísť, nech príde, miesta je tam dosť pre všetkých, Lojzo sa už nevie dočkať kedy prídeme a dnes ráno ma buntošil už o piatej, vraj kedy prídeme. V priebehu ČULu zažijete aj veľký kultúrny zážitok, teda aspoň dúfame, že sa to podarí. Kvôli papichatke mi už nevolajte, dolná časť ranča je predaná a Lojzo na svojej časti žiadnu chatku nemá. Zostáva nám teda klasická bohapustá stanovačka so všetkým čo k tomu patrí a kto nechce pod stan, môže si nájsť ubytovanie na priváte v dedine.

tu je aj mapa

goo.gl/maps/9bxxo

maguma
    Účastník (Participant)
    krampus
    Účastník (Participant)

Dokument nenájdený

Dokument, na ktorý sa odkazuješ neexistuje, alebo bol presunutý.

Skontroluj správnosť zadanej cesty

A kua,  mám obavy či trafím, asi ostanem raččej doma. 😈 

Retro
    Účastník (Participant)

Kto by sa cez víkend nudil…

http://www.moto-cup.sk/vintage/ii-rocnik-oldtimer-moto-show-cervenik-uz-o-mesiac/

Papi poď pozrieť, čo okrem známej zbrane tam dotiahnem:-)

theo
    Účastník (Participant)

A kuua, registračny poplatok je 20 % z ceny mojho vozdla.  😶

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

👍 Retro, toto si nemal… 😁 
    Rúcaš moje víkendové plány týkajúce sa plnenia 5-6 vážnych (neodkladných, blablabla…) úkolov okolo domu. A to som kvôli nim už aj Balaton vyškrtol.
    Asi sa vidíme… 👍

PINCO
    Účastník (Participant)

Cafte vsetci, tak ako kazdy rok, aj tento sa kona jazda pre deti postihnute onkologickym ochorenim, . Akcia sa kona dna 25.7.2015 /sobota/ Zraz je o 13.00 hod. v obci Bystra, na velkom, parkovisku pri penzione Bystrinka a odtial sa spolocne ide na parkovisko pred hotel Polianka. Detom sa donesu nejake darceky /plysaky, omalovanky, farbicky/ kazdy to, co moze, potom im to rozdelia podla veku, ten kto chce, povozi deti na motorke. Pridte podporit peknu a zmysluplnu akciu, deti nas kazdy rok uz netrpezlivo cakaju a tesia sa na nas. Kto tam uz bol, vie o com tu pisem –
    vidime sa v Bystrej …..

slobo
    Účastník (Participant)

http://motoride.sk/?P=phorum&tema=nehody&tid=70872 

___________________________                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

eXeBaT
    Účastník (Participant)

R.I.P.

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

😠  Už vymýšľa tričká a zástavy aj hrnčeky geriatrikov tam hore, aby boli pripravené, keď sa tam dostaneme všetci.
    K tým „našim“ deťom chodil aj Ayco…
    PINCO, zavrčte mu dole v Bystrej, deti z Polianky šetrite, nech majú ničím nerušený pekný deň.
    Fotka od Sonji je z Tajova

theo
    Účastník (Participant)

Ayco, to ked sme išli za detmi na Počuvadlo /2010/ viezol plyšaky a cukriky pre deti, no však do ciela nedorazil. Pár km pred Banskou Štiavnicou v ľavotočivej sa mi stratil z dohladu a už sa valal v kriakoch. Prve čo bolo, ked sa zpamäatal, hladal kufre s hračkami a prekladal nam ich, aby sa dostali k detom neporušene. Pokračovali sme ďalej, zabezpečil si odvoz poškodenej moto,  na to nikdy nezabudnem ako rychlo sa to cele zomlelo, a teraz tak isto, len už s neodvratitelným koncom.  😟 

Budeš nam chýbať velmi, bratmm…

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

Oznam pre kmeň Geriatrix:
    V dňoch 28. – 29. – 30. augusta (piatok-sobota-nedeľa) sa koná ČuD II, teda čunder pri Dunaji. Lokalita Iža pri Komárne, súradnice GPS (ZULU): v strede dediny treba odbočiť k Dunaju pri informačných tabuliach „Kelemantia“ – teda to isté miesto, ako vlani.
    Nedá sa to posrať, no…
    Berte si stany, spacáky, ešusy a všetko čundrácke k tomu, inak by malo byť krásne a relatívne teplo aj v noci. WC tam je, ale bufet už nefunguje.
    Žrádlo vo vlastnej réžii, pripravený  tam bude kotlík, drevo, pitná voda, veľká krabica s ľadom na chladenie ingrediencií a pitia, no a možno nejaká pipa tiež s chladením (Bažant 10°), a tak. Jadernejšiu literatúru si zabezpečí podľa obľúbeného žánru každý sám, politické témy ale budú zakázané!
    V piatok okolo 12:00 (ZULU) to oživíme, končíme v nedeľu, po povolení od súdruha Drégera odjazd, kade ľahšie…
    Na sobotu okolo 10:00 výjazd cez Komárno do HU, cieľ Dobogókő, tam obed (kotlíkové špeciality), cez Ostrihom-Štúrovo potom späť do Iže, po ižanskej zmrzline potom na večer niečo vymyslíme, náčelník bere premietačku, ale možno, ho umlátime gitarou, uvidíme…
    Vstup voľný, pozvánky sa neposielajú, toto je pozvánka.

Teší sa na vás papi.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 11,191 až 11,205 (z celkového počtu 16,927 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.

Partneri