40+ – tu sme
Domov › Diskusné Fóra › Kaviareň › 40+ – tu sme
Označené ako: Hruso25
- Toto téma obsahuje 16,926 odpovedí, 115 hlasov, a bola naposledny upravená pred 4 mesiacmi, 1 týždňom od
Mlhos.
-
AutorPríspevky
-
27. mája 2018 o 16:49 #100748
przwjhrjaujzepieztjte
Účastník (Participant)Vítajte, fasbukáci … Nezabúdajte na zaradenie vodičov do rôznych stupňov kvality aj podľa toho, kto aké auto si kúpi … 😁
VANUCCI, ja som štartoval už 12:25 SEČovského času, ale už som doma. Práve som pozrel výsledky z Monaca, berem na vedomie. Nevidel som to, lebo v prilbe ešte televízor nemám.
Zato parádne počasie, dobrá voda, dobrých cca 350 km, padla aj prvá tohtoročná kompa, neskoro, ale precca. 😈
28. mája 2018 o 16:04 #100749maco
Účastník (Participant)Papikáým, v súčasnosti by si ma dal dole, lebo dvojka preskočí v 50 tich percentách. Ale, keď sadne, tak to dá do 4 sec. Je to pasia, ale v zime ide na ponk. 😁
30. mája 2018 o 7:03 #100750maco
Účastník (Participant)Vrátil som sa z Kaporetour. Čo myslíte, že ako brzdila predná brzda po vložení podložky.
Poviem- doma v garáži dobre, ale po pár kilometroch si začala robiť čo chcela. Dokonca raz som ju stlačil bez odporu, tak som potom vždy pred klesaním preventívne pumpoval.
Doma som „zázračnú“ podložku vyhodil, brzdič znovu odvzdušnil, valčeky oskúšal, či idú ľahko a dal dokopy. Je to dosť dobre, ale začínam nadobúdať dojem, že tie kuvy šikmooké to naprojektovali na hrúbku kotúča 5 mm. Keď je tenší, tak sú doštičky dosť ďaleko a pohyb páčky je dlhší. Nepomôže, ani keď dám brzdič dole a zmenším rozstup platničiek. Po pár zabrzdeniach dú znova platničky odstúpené o trocha viac. Takže najbližšie mením kotúč podľa Fosterovej rady 🙂30. mája 2018 o 11:11 #100751przwjhrjaujzepieztjte
Účastník (Participant)😈 Maco, ty máš fakt čudnú logiku…
1) Ak sa radikálne menia vlastnosti brzdy za jazdy, že raz tak, raz inak, to nie je žiadnou podložkou a žiadna iná podložka to nevyrieši.
2) Piestiky musia zvládnuť úplne nové platničky, ale musia zvládnuť aj zodraté na limit, teda nemôže im vadiť ani zmena 2 x 2 alebo až 2 x 3 mm úbytku obloženia. Ak by si teda mal namiesto 8 mm kotuča len 5 mm hrubý, to nemôže byť pre piestiky pri novom obložení problém. Ak samozrejme kotuč nie je krivý a je tam taký („plusmínus“), aký tam patrí z výroby.
Navyše piestiky (ak teda brzdia) sa majú vrátiť pri hocijako hrubom kotúči len pár desatín milimetra do strmeňa, žiadna hrúbka kotuča na to nemá vplyv. Ak sa platničky oddialia o nejaký celý milimeter alebo aj viac, tam je iný problém, určite nie kotuč.
Podľa mňa máš v systéme vodu. Tá sa časom usadí dole v strmeni, pri brzdení sa však zovrie a para je stlačiteľná. Brzda nebrzdí poriadne, zato však chvíľu ešte tlačí platníčky na kotuč, aj keď sa už páčky nedotýkaš.
Teda tá para tlačí, až kým nevychladne. Lenže to trvá, lebo trením stále vzniká nejaká tá zásoba tepla. Po vychladnutí para zmizne (znova sa zmení na vodu), objem kvapaliny sa zmenší a vtiahne piestiky hlbšie do hniezda. Z toho asi tá veľká medzera.
Toto sa ale pri opakovanom použití brzdy javí, ako vážny problém, na jeden zdvih pumpička nedodá toľko kvapaliny, aby sa piestiky vytlačili v potrebnej miere, teda aby brzda riadne zabrala. Treba pumpovať, ako pri zavzdušnení.Lenže potom sa kolotoč rozbehne od začiatku znova, žiadna výmena nejakej podložky to nevyrieši.
Nechcem sa robiť múdry (ale sa robím, no dobre… 😁 ), tak napíšem len nejaké staré zásady, čo som sa učil ešte v autoškole Zväzarmu v roku cca 1973. Dokonca vtedy to ešte bol asi Sväzarm. Možno, už ani neplatia, ale mne ich dodržiavanie funguje:
a) Pri doplňovaní vždy použiť kvapalinu rovnakého – resp. predpísaného – druhu.
b) Pri jej výmene vždy použiť novú, čerstvo otvorenú kvapalinu. Brzdovka je hygroskopická, teda vstrebáva aj vzdušnú vlhkosť, z kerej sa postupne môže vytvoriť v brzdovom systéme kvapôčka vody. Teda žiadna brzdovka dááávno otvorená na poličke, tá je už nepoužiteľná. To vstrebávenie vody sa dokonca skôr či neskôr udeje aj vo fungujúcom brzdnom systéme, preto treba brzdovú kvapalinu periodicky vymieňať.
c) Pri odvzdušňovaní nedolievať vytlačenú (aj keď novú) kvapalinu, lebo tá obsahuje milióny neviditeľných vzduchových mikro-bubliniek, keré by sa neskôr v uzavretom brzdovom systéme časom spojili vo väčšiu vzduchovú bublinu. Napríklad aj v strmeni. Takto aj pôvodne „dobre odvzdušnený“ systém sa stáva zavzdušneným a nebrzdí riadne.
d) Vytlačenú kvapalinu treba nechať podľa možnosti v teple a v po hrdlo naplnenej a dobre uzavretej nádobe dlhšie odstáť, minimálne deň, lepšie dva. Taktu budú mať čas mikro-bublinky vyjsť na povrch a kvapalina sa ešte určitý čas dá použiť. Po nejakom roku ale možno aj túto vyhodiť, ale bacha, v rybníku to urobí riadnu neplechu…
e) Videl som už „majstra“, kerý potriasol plechovkou novej brzdovky. Tesne pred výmenou, samozrejme. Tak toto nerobte, kua, nie je to sprejová farba s guličkami…
Len klídek, pohoda a tabáček… 😈30. mája 2018 o 11:38 #100752ahojko
Účastník (Participant)Papi, 👍
Vdaka! Zase som sa poucil….
30. mája 2018 o 13:14 #100753ahojko
Účastník (Participant)Maco,
vsak uz pred troma tyzdnami si napisal ze:
…Pre začiatok začnem z výmenou kvapaliny a dokonalým odvzdušnením…
ale „skutek utek“ asi…. alebo si dal tu 10 rocnu co ti z nej pol nadoby zostalo?
😈
30. mája 2018 o 13:47 #100754bacaono
Účastník (Participant)Najjennodukšã a najpravdepodobnejšá príčina je kotúč s hádzavosťu kerá je mimo tolerancii. To otvárá vácéj platničky. Dávám tomu 98%. Ďalšé 1% dávám na gumičku ve vodítku strmeňa a poslenné 1% na bublinu.
Podloška pot páčku je fušerina o dršku. Tam malá vóla mosí byť aby bola istota že je pístek na dorazi. Keď dáš vacšú jak je treba tak tým móžeš zablokuvať kanál do nádršky. Potom aj pri malom prehriatí ti zablokuje kolo.30. mája 2018 o 15:53 #100755przwjhrjaujzepieztjte
Účastník (Participant)😈 Bača, tak ja krivosť kotuča som síce spomenul, ale som hneď aj vylúčil.
Jednak:
sa mi zdá, že som niekde čítal, že nie je krivý (ale možno, to bol iný pacient 😈 )
a druhak:keď Maco nevie zistiť ani osmičku v kotuči, račej nech sa v tom ďalej ani nevrtá a zobere to hneď Magumovi. 😈30. mája 2018 o 17:17 #100756maco
Účastník (Participant)Papi, keď som si prečítal Tvoju technickú správu, hneď som vedel že som napísal cocotinu. Je pravda, že všetky chyby s kvaplalinou som urobil- nebola nová, bola už otvorená ale prvý raz použitá. Asi najväčšia chyba bola, že som nepretlačil celý objem. Nikdy som ju komplet nevypustil, takže to napravím. Tú osmičku som zatiaľ nezisťoval, ale ďakujem za tip.
Bačaono, popísal si to správne, tak sa mi to viackrát udialo.
Ahojko, odvzdušňoval som to pre výletom, ale vyšli tri bublinky ako malé blchy, tak som si myslel že je to už OK. A chvíľu aj bolo.
PS- občas napíšem subjektívne závery, pretože viem, že bude nasledovať odborná diskusia. Ináč by to tu mohlo zaspať…..🙂 🙂 🙂30. mája 2018 o 17:31 #100757Retro
Účastník (Participant)Odvzdušni to na holendri brzovej pumpy a je vymalováno…
30. mája 2018 o 17:35 #100758bacaono
Účastník (Participant)To víš. Osobné preferencije a aj tolerancie máme každý prevelice odlišné. Čo je pre jenného ešte f porátku môže byť pre druhého na vyhodeňí. Preto dávajú výropci voláké servisné manuále s jasnýma honnotáma čo f porátku ešte je a čo už ňé. A keť nevím problému dójsť na kobilku svojím selláckým rozumom, tak knišky a príručky sú téš dobrá možnosť.
Osobne by som mav pri tomto probléme uš dávno kúpenú a vymenenú komplet repas sadu gumičék na prasátku a brzdovom valci. To neni pološka čo by človeka zrujnuvala a servis týchto vecí neni nigdy na škodu. Otáska jenného póbeďá a pátích pív. No a keby ani to nepomohlo, tak by som išóv na drakšé veci. Kotúč s platničkáma. Hodinka a tri pivá.
No a za póbedí a hodinku na druhý deň mosí byť po probléme.
30. mája 2018 o 18:49 #100759ahojko
Účastník (Participant)…gumičy na prasátku …
to je to co mne ako cisto teoretikovi bez praxe beha po rozume od zaciatku.
Co ked ta vpredu prepusta? Nesmejte sa, ucim sa…. 🤐
30. mája 2018 o 20:04 #100760Bopsik
Účastník (Participant)Papi,
s Tvojou správou sa dá súhlasiť až na jeden moment:
– keď kvapalina vychladne, para zmizne, kvapalina zmenší objem, a strmene vtiahnu doštičky dovnútra. Podľa mňa len poklesne hladina v nádobke…Maco,
určite by som rozobral brzdové piestiky, kedysi som na Škoda 1000 MB rozoberal brzdy a boli tam skryštalizované nánosy pseudokvapaliny tak, že brzdy úplne odišli.
Vyčistiť, nové gumičky, nová kvapalina, odvzdušniť a brzdy jak nové
😉30. mája 2018 o 20:24 #100761bacaono
Účastník (Participant)Bopsik tu troška mimo témy, ….ale to si sťeš hneť odnova dojekaziť funglový kotúč?
Nový kotúč- nové platne. V najhoršom prípade aspom títo zrovnať na magnetke.30. mája 2018 o 20:47 #100762Bopsik
Účastník (Participant)Ty kokso, máš úplnú pravdu, vymením
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Súboj o korunu mesta: Yamaha NMAX 125 Techmax vs. Honda PCX 125
Orientačná rally otvorí motosezónu v Banskobystrickom kraji
TEST Zontes 703 Frontier: Trojvalcové prekvapenie, ktoré mení pravidlá hry
Lukáš Pešek: „Jazdite tak, aby ste sa vždy vrátili domov.“ Bývalý jazdec MotoGP dnes učí ostatných, ako na to
TEST CFMOTO 1000 MTX: Čínsky liter, ktorý prepisuje pravidlá hry
TEST Honda Goldwing 50th Anniversary: Polstoročie na vrchole potravinového reťazca
Kawasaki sa vracia do Banskej Bystrice
TEST Moto Morini Alltrhike 450: Adriano Celentano s pasom z Hongkongu?
Ducati Superleggera V4 Centenario: 247 koní, 173 kilogramov, nula kompromisov
TEST BMW R 12 S: Oranžová revolúcia s chuťou benzínu a tradície
TEST CFMOTO 1000 MTX: Čínsky liter, ktorý prepisuje pravidlá hry
Ducati Superleggera V4 Centenario: 247 koní, 173 kilogramov, nula kompromisov
Lukáš Pešek: „Jazdite tak, aby ste sa vždy vrátili domov.“ Bývalý jazdec MotoGP dnes učí ostatných, ako na to
TEST Moto Morini Alltrhike 450: Adriano Celentano s pasom z Hongkongu?
TEST Honda Goldwing 50th Anniversary: Polstoročie na vrchole potravinového reťazca
Kawasaki sa vracia do Banskej Bystrice
TEST Zontes 703 Frontier: Trojvalcové prekvapenie, ktoré mení pravidlá hry
Orientačná rally otvorí motosezónu v Banskobystrickom kraji