Connect with us

40+ – tu sme

Domov Diskusné Fóra Kaviareň 40+ – tu sme

Označené ako: 

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 13,606 až 13,620 (z celkového počtu 16,927 )
  • Autor
    przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

Maco, nie je to až tak jednoduché, ale to vieš. Iné strmene radšej len s inou vidlou a kotučom, väčší kotuč by si dal tiež len s iným strmeňom. Radiálne montované strmene dovolujú trochu laborovať s aktívnym rádiusom brzdy, ale brzdy sú brzdy, zmeny len časti dielov chcú minimálne dobrého frézara.
    Ale zas viem, že napr. aj dobrý „hliníkový“ zvárač vyrobí hocičo … 😁 

Inak sajda vždy „lepšie“ brzdí, lebo koleso je vyložené na rameni, veď už „brzdí“ aj pri zrýchlovaní. Je to aj o geometrii montáže, Vilo maguma sa v tom vyzná lepšie.
    Čínsky výrobca českých Jawiek, Shineray napr. vyrába francúzske sajdky Mash aj s kotúčmi na sajde, ale vyrába aj poľské sajdky Romet, kde sajdka nemá žiadne brzdy.

My laici ale veme, že istota je len takéto riešenie:

apa
    Účastník (Participant)

A na bycygly mám kotúčovú brzdu. Vymeniť navzájom ? (tiger < vs > bicigli) ?

Toť dilema. 😶 

https://apa1.rajce.idnes.cz/t_vs_b/#tvsb.jpg

ahojko
    Účastník (Participant)
    Bopsik
    Účastník (Participant)

Myslím, že pri mojom turistickom štýle jazdy, je jedno aké mám na fazeri brzdy, či bremo, či noname, jedno, dvoj, alebo štvorpiestíkové.
    Priznám sa, ani neviem aké tam sú. Brzdia dobre a tam to pre mňa končí. Na okruhy nechodím. 
    😎

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

Hehehe, Bopsik aký macher… 👍  😈 
    Jasné, že ti tie brzdy stačia, pochádzajú zo svojho času v testoch najospevovanejších bŕzd R1-ky. Tuším, spodok je aj rovnaký, len pri páčke je nejaká minimálna zmena, asi tenšia pumpa.
    Tie štvorpiestiky sa objavili na viacerých typoch Yamahy a všade ich chválili, mal ich vpredu napr. aj ťažký Yamaha Bulldog 1100 (ten s motorom V2 a´la DragStar…)
    Bopsik, ešte že vyhovujú aj tebe… Pokojne s nimi môžeš aj na okruh. 😉

maco
    Účastník (Participant)

Papikám, teraz vážne. Prečo ten introš nebrzdí, keď má nové doštičky. Je pravda, že kotúče nemajú rovný povch, ale ryhovaný, čo priemer, to ryha. Nie sú hlboké,ale rovná polocha to neni. Žeby tým ?
    GSX má podobne dojekazené plochy kotúčov a brzdí jak sviňa.  😟

Bopsik
    Účastník (Participant)

No, brzdia dobre, a len dvoma prstami, a zľahka.
    Ani som netušil čo mám, dik za info…
    😎

ahojko
    Účastník (Participant)

Maco,

nebude to brzdenie mat nieco spolocne so sajdou?? Ktorou brzdou ju brzdis?

Kupil si moto uz so sajdou, ci si si to dal prirobit?  Ak si jazdil aj bez sajdy aj

vtedy brzdila slabo??

przwjhrjaujzepieztjte
    Účastník (Participant)

😈  Jóój, Maco, to ma preceňuješ, ja Introše moc nepoznám, aj keď pár kamošov ich má.
    Teda tie staršieho strihu, ako tvoje. Sú v skupine aj 1400-ky, aj 800-ky.

Ale román viem napísať aj o ničom, tak tu máte:

Problém všeobecný s nimi je na nemalú váhu okolo 2,5 metráka len jeden kotuč (295 mm) vpredu a chabý staromódny dvojpiestik strmeň k tomu. Vzadu dokonca len jednopiestik alebo u starších bubon. Moc teda nikdy nebrzdili ani bez sajdky. Stabilizobvať jazdu pri brzdení so sajdkou by silnejšia zadná brzda určite pomohla.

Teda pridaná sajda moc  parametre nezlepší. Problém najväčší je ale v jazdcovi, ktorý presadne z nadupaného športového jogurtu GSXR 750 s vymakaným dvojkotučovým predkom so štvorpiestikovými strmeňmi  a očakáva podobný účinok aj od Introšovej jazdnej súpravy… 😁 

K tomu ešte príde väčšie, 19 palcové koleso Introša, tak ten jeden kotuč nemôže stíhať, ako stíhajú dva kotuče s menším, 17 palcovým kolesom GSXR. Nie je totiž jedno dĺžka rádiusu (= ramena), na ktorom pôsobí sila, ktorú musí brzda zdolať.

Drážky na kotúči ani moc nevadia, keď už obloženie riadne dosadne. Dokonca ozaj parádne drážky môžu aj mierne zlepšiť účinok, zhoršujú však dávkovanie, také kotuče dokonca môžu byť náchylné k blokovaniu – problémy teda robia hlavne vzadu, kde to blokne, ani sa nenazdáš. Vlastná skúsenosť, a to mi nikto nevyvráti.  😈  Viem, prečo sa neujali konusové brzdy – a drážky, tak to sú desiatky malých konusov…

Platničiek je milión druhov pre tú istú brzdu, rôzne mixy a tvrdosti, natrafiť na tie pravé je alchýmia – alebo potom to chce hodne čítať skúsenosti iných. Ja sa napr. vyhýbam tvrdému alebo športovému obloženiu, kruvia kotuče a studené nebrzdia. Mám ale vynikajúce skúsenosti s mäkkými dostičkami LUCAS tak na Guzzine, ako hlavne na CBF-ke, tam brzdili oveľa-oveľa lepšie, ako originál NISSINy.

Takže môžem poradiť len dokonalý servis: nová kvapalina, nedolievať vytlačenú pri odvzdušnení, bacha na slzenie, použiť mäkšie dostičky – a nečakať od toho vlastnosti brzdy GSXR. To myslím vážne, je to napr. aj môj stály problém po presadaní z hociktorej na hociktorú.

Alebo potom komplet prerobiť, Kemo ti tam vedľa poradil nejakú stránku užívateľov Introšov. Ja ju nepoznám, ale určite pomôže, šak študuj.

P.S. 1 – A najhoršie brzdy, čo som kedy zažil, mal jeden starý HD FatBoy (jak má Bobolak), požičal mi ho jeden Maďar, ale prísahám, že on tie dostičky musel mazať vazelínou každé ráno…

P.S. 2 – A nedal si fotku z Tiesňavy, tak dám ja:

maco
    Účastník (Participant)

Papi, dík za vysvetlenie. Podobné názory idú od všetkých introšákov, takže jediné riešenie je myslieť 10 sec dopredu. 
    Fotky z tiesňavskej akcie som vložil do GTX. Sem dám aspoň niečo.

maco
    Účastník (Participant)

Ahojko, na introšovi sa mi nepodarilo zablokovať predné kolo, ale na šadovici alebo widowke áno.
    Pretože, keď sim pomyslím že musím zastať práve teraz, tak to musí ostať stáť- teda minimálne sa musí predné koleso prestať otáčať. A to sa nedeje. 👎

ahojko
    Účastník (Participant)

Maco, 

ale ja som ti dal ine otazky… 🤐

maco
    Účastník (Participant)

Ahojko, sajdka je prirobená a má svoju brzdu, ktorú som zpriahol z introšovou zadnou. Jej koleso zablokujem bez problémov. Ani sám introš mi nikdy nebrzdil tak dobre, ako šadovica. Zadné kolo som na samotnom introšovi dokázal zablokovať, ale predné nie. Pri brzdení prednou mám dojem, že pruží predná hadička a páčka nejde do dostatočného odporu. Keď to preženiem tak hovorím, že pri iných brzdách by už muselo predný kotúč rozdrviť. 😟

ahojko
    Účastník (Participant)

…páčka nejde do dostatočného odporu…

Stare hadicky to veru mozu robit, ale aj trosku zavzdusneny syslem. Na tvojom

mieste by som istotne objednal pancierovu hadicku a ako papi poradil maksie

dosticky, a ako prve by som presiel odvzdusnovacim procesom. Alebo pockaj

na tu pancierovku a budes aj tak odvzdusnovat…

Retro
    Účastník (Participant)

Špekulovali ste tu nad sajdkami, tak by ste mali ísť pozrieť v piatok a sobotu na SK-ring na Svetový pohár sidecarov. Idú popri 8-hodinovke EWC a vstupenky platia aj do depa, tak pozriete aj tie brzdy:-). Také niečo tu ešte nebolo a už sa neviem dočkať.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 13,606 až 13,620 (z celkového počtu 16,927 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.

Partneri